x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pauza mare, cu mai multe fibre din 2019 

Pauza mare, cu mai multe fibre din 2019 

de Mihaela Bîrzilă    |    18 Ian 2019   •   12:28
Pauza mare, cu mai multe fibre din 2019 

Prima săptămână de școală din 2019 le-a adus o surpriză copiilor. La întoarcerea din vacanța de iarnă, au primit cornuri negre, din făină integrală, diferite de cele cu care erau obișnuiți. Altă noutate: elevii primesc gustare diversificată: în unele zile lapte și corn, în altele - un pachet de biscuiți integrali și un măr. Și nu e tot. Ar putea primi și salată de legume proaspete cu covrigei, dacă se va aplica în întregime noua lege promulgată încă din martie anul trecut și care ar fi trebuit aplicată din luna septembrie, când a început actualul an școlar. 

Batonul alb, mai moale, dar fără mare valoare nutritivă, a dispărut definitiv din meniul gratuit al elevilor. În conformitate cu legea din 2018, gustarea oferită copiilor trebuie să respecte cu totul alte condiții decât cele de până acum, ca parte a programului de încurajare a obiceiurilor alimentare sănătoase în școli. 

Ce spun nutriționiștii despre pâinea integrală 

Copiii se plâng deja că biscuiții integrali sunt prea tari. Se prea poate, dar au alte avantaje, explică nutriționiștii. În plus, conform legii, este interzisă folosirea afânătorilor și a altor aditivi pentru aceste produse distribuite în școli. Nutriționiștii spun că pâinea din făină integrală este cea mai sănătoasă variantă, fiind o sursă excelentă de fibre alimentare. Făina integrală se obține din măcinarea bobului întreg de grâu, deci conține toate părţile componente ale acestuia. Este bogată în vitamine și hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele - precum magneziu, seleniu, cupru și mangan - pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer.  

Pâinea albă este obținută din făină rafinată, grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea învelișului extern al bobului. Din punct de vedere nutrițional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, se pierd vitamine (în special cele din complexul B), fibre și minerale. 

„Laptele și cornul” se schimbă la față cu întârziere 

Ce prevede noua lege, promulgată în martie 2018? Copiii vor primi gratuit la școală, pe parcursul unei săptămâni, două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte și o porție de produse lactate. Fiecare dintre aceste categorii va fi combinată cu produse de panificație (din făină integrală, fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari). Astfel, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de un corn sau un baton. În privința fructelor și legumelor, elevii vor primi din următoarele: mere, pere, struguri de masă, prune sau salate de morcovi cu păstârnac, țelină, sfeclă roșie, ardei grași și castraveți proaspeți. Fructul trebuie să aibă cel puțin 100 de grame, iar porția de legume, cel puțin 200.  

Fructele și legumele trebuie să fie „spălate și fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces și fără miros sau gust străin”. Laptele trebuie să fie „tratat termic, pasteurizat, fără adaos de lapte praf, fără adoas de zahăr sau alți îndulcitori”. Porția de lapte pentru elevi are 200 de ml, iar cornul - 80 de grame.

Programul este gestionat de autoritățile locale, prin direcțiile de învăţământ din fiecare primărie, iar aceste schimbări ar fi trebuit aplicate de la începutul anului școlar 2018-2019. Totuși, din septembrie până acum, cei mai mulți elevi n-au primit deloc nici măcar laptele şi cornul, nici vorbă de fructe și legume.

1,5 lei pe zi este suma alocată unui copil

Pentru anul școlar 2018-2019, Guvernul a alocat acestui program aproape 572 de milioane de lei. Din această sumă, peste 205 milioane de lei costă produsele de panificație, circa 192 milioane de lei – laptele și produsele lactate, iar fructele și legumele aproximativ 87 de milioane de lei. De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru programe educative de nutriție în valoare de peste 87 de milioane de lei. Beneficiarii acestor sume sunt 2.184.462 de preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial. Având în vedere că sunt 168 de zile lucrătoare în acest an școlar, rezultă că se alocă fiecărui copil în jur de 1,55 lei pe zi.  

Ce scrie pe eticheta noilor produse distribuite în școli: 

CORN DIN FĂINĂ DIETETICĂ INTEGRALĂ DE GRÂU 

Ingrediente: făină integrală dietetică de grâu, apă, drojdie, ulei vegetal de floarea-soarelui, sare iodată, gluten din grâu, făină de soia, oțet din vin 

 Declarație nutrițională (pentru 100 g produs) 

Valoare energetică: 1106kj/263 Kcal 

Grăsimi: 3,4 g (0,5 g acizi grași săturați) 

Glucide: 41,3 g (2,8 g zaharuri) 

Proteine: 11,5 g 

Sare: 0,7 g 

BISCUIȚI INTEGRALI 

Ingrediente: Făină dietetică integrală de grâu, apă, ulei vegetal nehidrogenat de palmier, drojdie, sare iodată 

Declarație nutrițională   

Valoare energetică: 1493kj/354kcal 

Grăsimi: 7,10 g (3,2 g acizi grași săturați) 

Glucide: 57 g (2,24 g zaharuri)  

Proteine: 11,9 g 

Sare: 0,82 g 

 

 

 

×
Subiecte în articol: bisccuiti şcoli