x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pedepse penale pentru torturarea animalelor

Pedepse penale pentru torturarea animalelor

de Mariana Zaharia    |    10 Ian 2019   •   16:00
Pedepse penale pentru torturarea animalelor

Peste 3.000 de români au semnat o petiție online prin care cer înființarea în tara noastră a unui Tribunal al Animalelor. Oamenii vor judecători specializați care să se ocupe de cazurile de cruzime împotriva câinilor, cailor sau chiar împotriva animalelor sălbatice pentru care nu mai există hrană în păduri. „Un urs care nu are ce să mănânce este un urs torturat”, spun inițiatorii, care speră să strângă suficiente semnături, încât să ducă proiectul pe masa ministrului Justiției.

Cruzimea față de animale este prevăzută ca și infracțiune în Codul Penal și are o pedeapsă de un an și două luni de închisoare, dar puține astfel de cazuri ajung în fața unui judecător. Plecând de la acest lucru, reprezentanții unei asociații pentru drepturile animalelor au gândit proiectul pe care îl numesc „Tribunalul animalelor” și prin care se cere înființarea unei secții speciale în cadrul instanțelor existente. Practic, oamenii vor ca un judecător specializat pe legea specială a animalelor să trateze dosarele referitoare la câini sau cai maltratați, deversări în râuri de substanțe care ucid specii de pești, animale care sunt în adăposturi, dar sunt înfometate sau nu primesc asistență medical. Iar exemplele pot continua.

Deși toate acestea sunt prevăzute ca și infracțiuni, inițiatorii petiției spun că nu cer ca oamenii să ajungă la închisoare, dar măcar să primească pedepse cu muncă în folosul comunității, așa cum este în străinătate, și să fie astfel pedepsiți. Mai mult decât atât, ei susțin că ar exista și puterea exemplului.

„Zilnic, deschidem ziare sau site-uri de socializare și vedem cazuri de cruzime împotriva animalelor, câini, pisici, chinuiți în toate felurile. Dacă omori specii de pești intenționat, trebuie să fii pedepsit. Or, un judecător care intră în sală pentru un divorț, nu mi se pare corect să judece apoi un caz de animal chinuit. Așa cum și în medicină există mai multe specializări, trebuie și la instanțe”, spune Aurelian Ștefan, președintele Asociației World Animal Veterinary Emissaries (WAVE) România, inițiatorul petiției.

„În situația agresiunii asupra unui animal, persoana vătămată - în speță, proprietarul animalului - poate face plângere la Poliție. Astfel, ia ființă un dosar penal ce are caracteristicile unei infracțiuni, deci se va cerceta ca atare, de către un polițist judiciarist. Se vor propune probe și se vor dovedi toate faptele menționate în plângere. În urma cercetării faptei de către organul de anchetă, procurorul de caz va emite o Ordonanță. Dacă plângerea este întemeiată, dosarul va ajunge în instanță unde va fi încredințat unui magistrat al Secției Penale, se va finaliza ca orice dosar penal, putându-se dispune amenda sau pedeapsa cu închisoarea. Chiar dacă este un proces de durată, apreciind și faza de cercetare, eficiența este garantată, adică dosarul clar va avea o soluție legală”, ne-a explicat avocatul piteștean Cătălin Gherzan.

Persoanele care au fost de acord cu petiţia, le-au lăsat iniţiatorilor și câteva sugestii despre cum poate fi îmbunătățită.

„Dacă un om care torturează un câine va fi pus să strângă după animale timp de un an de zile, va simți că a fost pedepsit mai mult decât dacă va ajunge într-o închisoare, cred eu. Și nu va mai face. Și vor vedea și alții că astfel de oameni pot fi pedepsiți” Aurelian Ștefan, președinte Asociația WAVE România

Asociația care a lansat petiția a tratat în cadrul unui proiect social veterinar, doar anul trecut, peste 100 de cazuri de cruzime împotriva animalelor. Specialiștii spun, însă, că numărul animalelor maltratate este de zeci de ori mai mare.

 

EXPL FOTO

Petiția a fost lansată online pe 7 ianuarie 2019, iar inițiatorii speră să fie semnată de 100.000 de români, ca să poată fi prezentată Ministrului Justiției.

 

×
Subiecte în articol: torturare animale pedepse