x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 5 pensii de serviciu, înghețate în 2023. Iată categoriile care nu se vor indexa cu rata inflației și nu vor beneficia de niciun fel de creștere

5 pensii de serviciu, înghețate în 2023. Iată categoriile care nu se vor indexa cu rata inflației și nu vor beneficia de niciun fel de creștere

de Andreea Tiron    |    29 Noi 2022   •   20:58
5 pensii de serviciu, înghețate în 2023. Iată categoriile care nu se vor indexa cu rata inflației și nu vor beneficia de niciun fel de creștere
Sursa foto: Hepta

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență la care lucrează în acest moment Guvernul României, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, cinci categorii de pensionari vor avea pensiile înghețate în 2023.

Ministerul Finanțelor a publicat „ordonanța trenuleț”, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, transmite Antena 3 CNN.

 Actul normativ stabilește că salariile bugetarilor se măresc cu 10%, de la începutul anului, însă salariile demnitarilor rămân înghețate la nivelul actual.

Care sunt cele cinci categorii de pensionari ale căror venituri nu se vor indexa cu rata inflației? 

1. Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România 

2. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcționează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice 

3. Funcționarii publici parlamentari 

4. Membrii Corpului diplomatic şi consular al României 

5. Membrii Curţii de Conturi 

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul de la finalul acestui an.

Pe de altă parte, conform proiectului, "prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022".

"Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an"

„Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. Proiectul ordonanței-trenuleț propune majorarea salariilor bugetarilor cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022.

„Din toate datele pe care le am, la nivelul guvernului nu doar că nu se va întâmpla, dar nici nu există intenția să aibă loc acest lucru. AU mai existat periodic diverse speculații pe această temă. Nu există această intenție, iar demnitarii din România vor avea, cel puțin datelor oficiale pe care le dețin și nu am elemente care să justifice semne de întrebare, nici în cunoscuta ordonanță trenuleț nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există o orientare extrem de așezată în cumpătare și buna cântărire a modului în care sunt cheltuiți banii publici. (...) Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

El afirmă că proiectul ordonanței-trenuleț nu a fost discutat în ședința de guvern de marți.

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”.

Proiectul propune majorarea salariilor bugetarilor cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

Valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei.

 

 

×
Subiecte în articol: pensii înghețate 2023