x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 20.000 de pelerini participă la Liturghia de hramul Sf. Parascheva

Peste 20.000 de pelerini participă la Liturghia de hramul Sf. Parascheva

14 Oct 2019   •   11:19
Peste 20.000 de pelerini participă la Liturghia de hramul Sf. Parascheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, şi un sobor de înalţi ierarhi oficiază astăzi la Iaşi, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, în prezenţa a peste 20.000 de persoane venite în pelerinaj din ţară şi străinătate.

Ceremonialul religios este oficiat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

La slujbă sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei.

În această dimineață, la ora 10,00, circa 61.000 de pelerini formau un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.
De la începutul pelerinajului, la racla Sfintei s-au închinat 118.500 pelerini. În Curtea Mitropoliei se află 4.000 de persoane, iar pe pietonalul din apropierea Catedralei Mitropolitane peste 20.000 de persoane ascultă slujba liturgică. Pentru credincioşii care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii oficiază slujba liturgică, pe străzile din apropiere au fost amplasate şase ecrane panoramice.
Au fost 647 de solicitări de îngrijiri medicale, din care 46 de persoane au fost transportate la spitalele din Iaşi.

Anul acesta, pentru credincioşii care vin să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acestuia a fost adusă spre închinare racla cu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, de la o mănăstire din insula Corfu. Persoanele care se roagă la moaştele sfinţilor primesc din partea preoţilor flori şi iconiţe cu chipurile sfinţilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sf parascheva