x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pesticidele, interzise în parcuri, curțile școlilor și pe terenurile de sport

Pesticidele, interzise în parcuri, curțile școlilor și pe terenurile de sport

de Monica Cosac    |    23 Oct 2023   •   08:00
Pesticidele, interzise în parcuri, curțile școlilor și pe terenurile de sport

Deoarece expunerea la pesticide a fost asociată cu apariția unor boli grave, iar statele membre UE au obligația să reducă la minim sau chiar să interzică utilizarea acestor chimicale toxice în anumite zone, și România ia măsuri pentru protejarea sănătății populației. Astfel, tratamentele pentru combaterea dăunătorilor din parcuri, terenuri de sport, curțile școlilor, locurile de joacă și chiar din spațiile verzi din apropierea spitalelor vor fi făcute cu înlocuitori naturali ai pesticidelor și prin metode alternative nechimice, potrivit unui proiect de ordin, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății.

Dacă aplicarea pesticidelor este considerată a fi inevitabilă, „trebuie stabilite măsuri adecvate de management al riscului pentru a proteja sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile şi a mediului”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății și Ministerului Agriculturii, care au pregătit un proiect de ordin comun cu noi reguli și proceduri privind reducerea utilizării produselor de protecţie a plantelor sau a riscurilor în anumite zone.

Vor avea prioritate metodele fizice, mecanice și biologice

„Având în vedere asocierea expunerii la pesticide chimice și anumite boli grave, utilizarea pesticidelor chimice ar trebui interzisă în așezările închise, cum ar fi orașele și municipalitățile. Această interdicție este necesară pentru a proteja grupurile vulnerabile, a căror utilizare a spațiului de locuit nu se reduce la anumite zone din localităţi, dar și pentru a proteja populația generală în ansamblu”, spun autorii proiectului de act normativ în referatul de aprobare, subliniind că „ar trebui să se acorde prioritate metodelor fizice, mecanice și biologice de combatere a dăunătorilor din acele zone”.

De altfel, statele Uniunii Europene „au obligația de a se asigura că utilizarea pesticidelor este redusă la minim sau interzisă în anumite zone specifice”, după ce au fost luate în considerare în primul rând măsurile adecvate de gestionare a riscurilor, utilizarea produselor fitosanitare cu risc scăzut și măsurile de control biologic.

Domeniile „specifice” se referă la zonele utilizate de publicul larg sau de grupurile vulnerabile, cum ar fi „parcurile, grădinile publice, terenurile de sport și de recreere, curțile școlilor și terenurile de joacă și terenurile aflate în imediata vecinătate a instituțiilor de sănătate publică”.

Astfel, o primă măsură este înlocuirea pesticidelor chimice folosite în aceste zone cu variante naturale ale acestora sau folosirea unor metode alternative, fără chimicale.

„Tratamentul de combatere a dăunătorilor din spațiile verzi ale zonelor utilizate de public sau de grupurile vulnerabile se realizeazǎ cu înlocuitori naturali ai pesticidelor, prin măsuri biologice și prin metode alternative nechimice sau o combinaţie a acestora”, prevede documentul.

Doar în situațiile în care nu se poate aplica niciuna dintre aceste metode de tratament vor putea fi folosite și produse autorizate pentru „neprofesioniști”, pesticide cu risc redus sau „pesticide omologate de Comisia Naţionalǎ de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, ca fiind potrivite acestui scop”.

Această listă a pesticidelor omologate urmează să fie publicatǎ pe site-ul Autoritǎții Naţionale Fitosanitare şi va fi actualizată „ori de câte ori este nevoie”.

Semne speciale de avertizare

De asemenea, toate zonele din țară în care se vor face tratamente cu pesticide trebuie să fie semnalate prin semne speciale de avertizare, plasate în jurul zonei respective. Acestea vor indica nu doar momentul ȋn care va fi permis accesul persoanelor în zonă, ci şi informații cu privire la „data efectuării tratamentului, pesticidele utilizate, concentrația soluției, perioada cât este interzis accesul populației în zona tratată (perioada indicată în instrucțiunile de utilizare ale fiecǎrui pesticid folosit - n.r.), măsurile de prim ajutor recomandate de producător”.

Pentru pesticidele care nu au trecut pe etichetă niciun interval în care oamenii pot intra în siguranță în zona tratată, interdicția de a intra va fi de cel puțin 48 de ore. În acest interval, pot avea acces în zonele tratate cu pesticide doar profesioniștii care au efectuat tratamentul.

„Zonele specifice utilizate de public sau de grupurile vulnerabile nu pot fi tratate cu pesticide care au intervale de reintrare mai mari de 48 de ore”, se precizează în proiectul de ordin.

 

Există și două excepții, în care vor putea fi utilizate pesticide care nu sunt pe lista celor omologate, și anume: „protecția şi conservarea arborilor declarați monumente ale naturii sau a siturilor naturale și peisagistice” și pentru „combaterea plantelor care prezintă un risc pentru sănătatea umană”.

 

Aplicarea pesticidelor pe suprafețe dure sau alte suprafețe exterioare care nu sunt utilizate pentru cultivarea plantelor este interzisă.

Registru cu tratamentele efectuate

Totodată, cei care fac astfel de tratamente cu pesticide trebuie să le planifice în momentele în care oamenii şi animalele nu vor fi în zonǎ și să folosească metode de prevenire a devierii pesticidelor în zone sau pe obiecte care nu sunt vizate de tratamente.

Conform documentului, proprietarii și administratorii de spații verzi vor fi obligați sǎ deținǎ un registru cu tratamentele efectuate în zonele utilizate de public sau de grupurile vulnerabile și să informeze ȋn scris direcţia de sănătate publică cu cel puțin 4 zile înainte de ziua ȋnceperii tratamentelor cu privire la:

- data și locul tratamentelor;

- denumirea pesticidelor şi cantitǎțile utilizate;

- dimensiunea suprafețelor tratate.

Chimicale mutagene și cancerigene

Două clase pesticide (care au pictogramele GHS06 sau GHS08) vor fi total interzise în spațiile verzi, deoarece au mai multe caracteristici foarte periculoase pentru sănătate: toxicitate acută (orală, dermică, inhalare); sensibilizarea căilor respiratorii; mutagenitatea celulelor embrionare; cancerigenitate; toxicitate pentru reproducere; toxicitate asupra unui organ ţintă specific.

 

 

×
Subiecte în articol: pesticide parcuri