x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pîslaru: Niciodată nu am pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat

Pîslaru: Niciodată nu am pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat

05 Noi 2016   •   12:55
Pîslaru: Niciodată nu am pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat

Ajutorarea persoanelor vulnerabile este o dovadă de umanitate, de normalitate şi de civilitate, dar beneficiile sociale sunt împărţite fraudulos, existând un număr important de oameni care nu vor să lucreze pentru că există beneficii sociale care, cumulate, descurajează munca şi implicarea în societate, a scris, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, subliniind că niciodată nu a pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat . 

"Un partid condus de un cercetat penal nu se dezminte şi continuă să manipuleze într-o maniera iresponsabilă şi lipsită de scrupule. Sunt consternat că mi se pun în gură vorbe pe care eu nu le-am spus, idei care nu îmi aparţin. Eu nu am vorbit despre beneficii salariale în declaraţia de ieri, aşa cum în mod fals mi se atribuie în comunicatul prin care mi se cere public demisia, ci despre beneficii sociale, dorind să subliniez fraudarea sistemului. Niciodată nu am pus la îndoiala dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat. Ajutorarea lor, fie că vorbim de persoane cu dizabilităţi, familii nevoiaşe fără venituri la limita sărăciei, şomeri de lungă durată fără alte mijloace financiare este o dovadă de umanitate, de normalitate şi civilitate. Aceşti oameni au nevoie de sprijinul semenilor lor, de crearea unei plase de siguranţă şi de resurse mai consistente de la bugetul de stat decât primesc în acest moment. Iar aceste resurse nu le avem azi şi pentru că beneficiile sociale sunt împărţite fraudulos", a precizat Pîslaru. 

Acesta a subliniat că va apăra drepturile obţinute în mod onest, dar va pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem. 

"Conform DEX trântor este o "persoană care nu vrea să lucreze şi trăieşte din munca altora'. Spre disperarea salariaţilor mulţi şi tăcuţi care muncesc pe brânci în ţara noastră, taxele pe care ei pe plătesc sunt redistribuite fraudulos prin beneficii sociale necuvenite şi unui procent însemnat de persoane care profită de sistem sau sunt o clientelă docilă şi resemnată pentru politicieni. Spre disperarea antreprenorilor mulţi şi tăcuţi care creează locuri de muncă, există un număr important de oameni care nu vor sa lucreze pentru că există beneficii sociale care cumulate descurajează munca şi implicarea în societate. Am apărat şi voi continua să apăr drepturile obţinute în mod onest, însă în egală măsura voi pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem, pentru că vorbim de situaţii mult prea numeroase, şi la aceste situaţii mă refeream în declaraţia mea. Am încurajat de fiecare dată munca şi nu nemunca, şi de aceea am lansat prin OUG pachetul de măsuri active pentru crearea de locuri de muncă, ce intra în vigoare pe 1 decembrie, pentru ca cei care sunt descurajaţi azi să iasă din pasivitate şi să îşi găsească un loc de muncă, şi la aceste situaţii mă refeream în declaraţia mea", a mai scris ministrul Muncii. 

Acesta a atras atenţia că resursele financiare sunt limitate şi trebuie ca acestea să ajungă la cei care chiar au nevoie de ele. 

De asemenea, Dragoş Pîslaru afirmă că are o poziţie onestă, explicând adevărul de paza datelor şi cifrelor reale şi că el condamnă "abordările iresponsabile ce vor distruge bugetul". 

"Insulte la adresa românilor sunt minciunile pe care politicienii acuzatori le proferează, jocul periculos cu aşteptările şi credinţele oamenilor atunci când se promit creşteri salariale despre care se ştie prea bine că nu pot fi plătite. Cine-i jigneşte pe români? Eu, care am o poziţie deschisă şi onestă, explicându-le adevărul pe baza datelor şi cifrelor reale sau politicienii corupţi care le jignesc inteligenţa vânzându-le iluzii false, minţindu-i în faţă că le vor fi crescute fără număr salariile şi beneficiile sociale, deşi ei înşişi ştiu că ele nu vor putea fi onorate. Aceiaşi politicieni care ştiau şi ştiu de fraudele din sistemul de protecţie socială şi nu reacţionează. Dincolo de războiul murdar pe care acuzatorii îl încearcă în apropierea campaniei electorale, sunt convins că românii, îndeosebi profesorii, nu au uitat situaţia de la sfârşitul anului 2008, când aceeaşi politicieni au promovat şi votat majorarea salariilor lor cu 50%, deşi şi atunci ştiau ca acest lucru nu va fi posibil. Urmările le-am văzut cu toţii în aceşti ani. Cred că datoria mea este să lupt pentru a arăta în mod profesionist situaţia reală şi să condam abordările iresponsabile ce vor distruge bugetul şi vor afecta cel mai mult tot pe oamenii care muncesc în ţara asta. Este nevoie de lucruri făcute temeinic, la timpul lor, de responsabilitate şi de viziune, ceea ce ignora o abordare strict electorala al cărui interes sunt doar voturile", mai scris Dragoş Pîslaru în postarea pe Facebook. 

El adaugă că "este nevoie de o nouă clasă politică, fără corupţie, fără captura statului pentru interesele găştii de partid, fără ilegalităţi. Doar aşa putem progresa în această ţară. Iar partidul ce mă acuza a ratat clar această şansă la un an de la Colectiv". 

Aceste precizări vin în urma criticilor social-democraţilor la adresa declaraţiilor făcute joi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, referitoare la acordarea ajutoarelor sociale, arătând că acestea reprezintă o asumare ''făţişă a urii'', fiind cerută demisia acestuia. 

Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să se delimiteze imediat de declaraţiile ministrului Muncii, care a susţinut că statul plăteşte beneficii unor oameni ''care stau, lâncezesc şi sunt trântori''. 

''Este şocant să auzim un ministru care să se exprime atât de jignitor la adresa cetăţenilor! Ne-am întors la situaţia de acum câţiva ani, când ni se spunea despre pensionari că sunt 'puturoşi'. (...) Credeam că astfel de mesaje, menite să inducă ura şi să instige categoriile sociale una împotriva alteia, reprezintă un accident al trecutului recent. (...) Solicit public premierului să se delimiteze de declaraţiile ministrului Muncii şi să ceară scuze românilor pentru aceste jigniri'', a afirmat vicepreşedintele PSD, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES. 

La rândul său, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă spune că ministrul Pîslaru ''instigă la ură''. 

''Un ministru al Muncii ar trebui să arate grijă faţă de oameni, însă calificarea celor în nevoie ca fiind 'trântori' se află la polul opus. Domnul Dragoş Pîslaru instigă la ură împotriva celor care nu îşi permit prin forţe proprii să ducă un trai decent. Este o declaraţie extrem de gravă şi care aminteşte de abordările extremiste. Un ministru al Muncii ar trebui să fie preocupat să le ofere acestor oameni şanse, nu să îi ostracizeze'', spune lidera delegaţiei PSD din PE, Viorica Dăncilă, citată într-un comunicat transmis AGERPRES. 

În opinia ei, actualul Guvern a depăşit limitele decenţei în raportarea la cetăţeni. 

''Un Guvern care gândeşte aşa despre propriii cetăţeni reprezintă un rău imens. O continuare a acestei guvernări, cu acelaşi tip de oameni, cu aceeaşi filozofie, nu va duce decât la dezastru din punct de vedere social şi economic, dar şi la o divizare în societate cu efecte extrem de nocive'', consideră Viorica Dăncilă. 

Şi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Florin Costin Pâslaru, spune că ''aroganţa Guvernului tehnocrat nu mai are limite''. 

''După ce ministrul Finanţelor, Anca Dragu, le spunea românilor să muncească pe doi lei, a venit rândul ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, să jignească cetăţenii, numind, fără dovezi şi fără justificare, 'trântori' pe cei care, aşa cum se face în orice ţară democratică şi europeană, primesc sprijinul statului. Pentru ministrul Dragoş Pîslaru, sistemul de protecţie socială pare să fie o povară inacceptabilă. De altfel, acelaşi ministru alarma proaspetele mame, în urmă cu doar câteva luni, că s-ar putea să nu fie bani pentru plata indemnizaţiilor de creştere a copilului'', precizează deputatul. 

Potrivit acestuia, progresul şi creşterea economică trebuie să se regăsească şi în buzunarele cetăţenilor - ''inclusiv persoane defavorizate şi categorii vulnerabile''. 

''Faptul că Guvernul Cioloş s-a luat la trântă cu românii din clasa de mijloc este deja evident, cea mai puternică dovadă fiind atacarea susţinută a tuturor proiectelor iniţiate de PSD în favoarea celor sufocaţi de datorii la bănci, din motive care nu li se pot imputa. Acum, tehnocraţii au început atacul şi împotriva celor care au cea mai mare nevoie de sprijinul statului, respectiv categoriile sociale vulnerabile'', adaugă liderul grupului PSD. 

Ministrul muncii, Dragoş Pîslaru a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că beneficiile sociale se dau şi unor oameni "care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem". 

"Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi la alţi oameni care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii care sunt la o calitate abominabilă şi lucrul asta trebuie să se schimbe! Iar eu asta vreau sa fac, vreau să văd măsurile active că duc la crearea de locuri de muncă, vreau să văd inspecţia socială cum credibilizează domeniul de asistenţă socială şi vreau să văd legea salarizării unitare la care lucrăm", a afirmat ministrul Muncii.AGERPRES

×