x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Plasma convalescentă, autorizată ca tratament pentru COVID-19 

Plasma convalescentă, autorizată ca tratament pentru COVID-19 

de Monica Cosac    |    25 Aug 2020   •   09:02
Plasma convalescentă, autorizată ca tratament pentru COVID-19 

Autoritatea de reglementare și control al alimentelor și medicamentelor din Statele Unite (FDA) a autorizat în regim de urgență utilizarea plasmei convalescente, colectată de la pacienții vindecați, ca tratament pentru COVID-19. Terapia se poate aplica încă din primele zile de spitalizare. În România, birocrația este mare, iar donatorii sunt foarte puțini. „Donați plasmă! Șansa la viață sunteți voi!”, este apelul făcut de o asistentă șefă din Alba, după ce a văzut cu ochii săi efectele benefice ale terapiei asupra unui pacient aflat în stare critică. 


 


Anunțul autorizării plasmei convalescente la tratament pentru COVID-19 a fost făcut într-o conferință la Casa Albă, iar președintele american Donald Trump a lăudat decizia FDA, precizând că aceasta „va extinde dramatic accesul la acest tratament”


Aceasta autorizare a avut în vedere atât studiul de siguranță realizat pe 20.000 de pacienți, care a arătat că administrarea plasmei convalescente este sigură, dar mai ales studiul observațional, realizat sub coordonarea Mayo Clinic, pe 35.000 de pacienți. Acesta a relevat că administrarea plasmei convalescente în primele 3 zile de la spitalizare, reduce mortalitatea cu 35% față de o administrare mai târzie. Prin urmare, FDA extinde, prin această autorizare, administrarea plasmei la toți pacienții, chiar din primele zile de spitalizare. Până acum, circa 70.000 de pacienţi din SUA au beneficiat de acest tratament. 


Cadrele medicale fac apel la donare


În România, terapia cu plasmă convalescentă este, încă, foarte puțin utilizată din cauza birocrației și a reglementărilor excesive, care descurajează potențialii donatori. Însă apelurile la donare, făcute de cadrele medicale s-au înmulțit în ultima perioadă, pe măsură ce aceștia au putut observa chiar în spitalele în care lucrează efectele terapiei cu plasmă.  


Este și cazul unei asistente de la Spitalul Județean de Urgență Alba. Marcela Vilcan spune că, recent, a fost administrată prima transfuzie de plasmă hiperimună unei paciente aflată în stare critică, pe secția de ATI, iar rezultatul a fost foarte bun. Ea face apel la foștii ei pacienți să doneze plasmă.
„Dacă au trecut minim 14 zile de la rezultatul (NEGATIV) pe care l-am așteptat împreună cu sufletul la gură, puteți face o faptă mare, puteți dărui viață! Fac un apel către voi (în special către pacienții tineri - atenție, tineri nu înseamnă doar 18 sau 20 de ani. Tineri sunt și cei de 30, 40 sau 50 de ani) : veniți și donați plasmă! Procedura nu este una dureroasă, dar fapta este incomensurabilă!”, spune Marcela Vilcan, pe Facebook.  

 


„Puteți fi eroii pe care îi așteaptă pacienții aflați în stare critică, în secțiile de ATI, eroii pe care îi așteaptă familiile acestora. Pentru unii dintre ei poate să fie prea târziu însă, pentru cei de astăzi, șansa la viață sunteți voi!”, 
spune Marcela Vilcan, asistent medical
 

×