x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Podoabe antitristeţe, pe uşile vecinilor

Podoabe antitristeţe, pe uşile vecinilor

de L. Budin    |    24 Dec 2020   •   21:23
Podoabe antitristeţe, pe uşile vecinilor

O bucureşteancă, al cărui hobby e să migălească felicitări unicat, bijuterii din aţă şi aranjamente festive, s-a gândit să însenineze puţin sărbătorile celor din jur. A meşterit figurine din polistiren, globuri de sfoară, steluţe decorative cu panglică şi sclipici, şi a împodobit cu ele uşile colocatarilor.

„Pentru că sărbătorile astea ne prind dezorientaţi şi trişti, mi-am produs să aduc măcar un zâmbet pe feţele vecinilor mei”, spune Carmen Opriş, locuitor în Drumul Taberei şi maestru în suveniruri handmade. „Şi atunci, le-am pus coroniţe şi decoraţiuni pe uşă şi am împodobit bradul de la intrarea în bloc”. A doua zi, a găsit un bileţel în pom: „F. frumos, nota 10”.

Leac pentru depresie

În urmă cu nişte ani, după ce i-a murit mama, Carmen a intrat într-o depresie profundă. Navigând pe internet, a dat de un site cu felicitări altfel, realizate de mână. „Asta mi-a stârnit curiozitatea, am început să caut, nici eu nu ştiam exact ce”, îşi aminteşte ea. „Nu auzisem de tehnica quilling – sau filigran de hârtie –, nu ştiam cum se face, de ce ustensile e nevoie”. Cu răbdare, a aflat mai multe, a încercat, a ratat, a încercat din nou, fără să ştie dacă înaintează în direcţia bună. După tentative încăpăţânate, a ajuns să facă primele ei felicitări handmade – pe care, bineînţeles, le-a dăruit prietenilor. „Începutul a fost greu, dar asta m-a scos din depresie”, spune ea.

Podoabe împletite

Captivată de ideea de face lucruşoare cu propria-i mână, Carmen a făcut o pasiune pentru altceva: bijuterii din aţă împletită şi răsucită. „Arătau fabulos, le foloseau şi marile case de modă, ca să-şi accesorizeze ţinutele”, spune femeia. Iar s-a chinuit un timp să afle câteva ceva despre tehnicile de realizare, soutache – se citeşte sutaş – şi peyote. „Am găsit nişte tutoriale pe YouTube, care mai mult stârneau curiozitatea decât să dea informaţii, am vizionat filmuleţele iar şi iar, ca să-mi dau seama, din stopcadru, care erau gesturile de urmat”.

Învinsă de chinezisme

Până la urmă, şi-a perfecţionat o tehnică proprie şi e mândră de podoabele realizate. Pe majoritatea le face cadou la aniversări şi de Sărbători. Spune că a încercat şi să le vândă pe la târguri de profil, dar succesul nu a fost cel aşteptat. „La noi, lucruşoarele handmade sunt foarte puţin căutate şi apreciate, deci nu se poate trăi din asta”, spune ea. „Românii încă se dau în vânt după chinezisme, kitsch-uri, după tot ce luceşte şi e ieftin”. „Mulţumesc”, cu bucurie Asta n-o împiedică să continue să migălească la lucruşoarele în care investeşte suflet, timp şi bani, să le facă fotografii de urcat pe Facebook – măcar pentru a obţine câteva ini - mioare şi like-uri. Pentru decoraţiunile de Sărbători, fixate pe uşi cu bandă magnetică specială, Carmen a investit materiale şi mai banale, şi mai deosebite, plus nişte zile bune de muncă. Iar câteva cuvinte de mulţumire şi bileţelul din brad i-au înseninat, şi ei, sărbătorile.

×