x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pompierii, ruda săracă din Ministerul de Interne

Pompierii, ruda săracă din Ministerul de Interne

de Mariana Zaharia    |    08 Noi 2018   •   12:30
Pompierii, ruda săracă din Ministerul de Interne

În timp ce poliţiştii din Argeş se laudă că nu au în dotare autoturisme vechi şi chiar le-au mai fost trimise autospeciale, cei de la ISU lucrează pe maşini de intervenţie ce au trecut de 20 de ani. Nu doar pentru stingerea incendiilor, ci şi pentru salvarea de persoane. Pe autovehicule ce ar fi trebuit casate, militarii sunt nevoiţi să scoată şi timpul de intervenţie, unul care li se cere să fie cât mai scurt. Din statisticile făcute de superiori, pompierii au, la ora actuală, un timp de reacţie de 15, maximum 20 de minute.

29 de autospeciale de stingere şi salvare de la înălţime şi 14 de transport persoane şi materiale de intervenţie, mai vechi de două decenii, sunt înregistrate în parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş. Este vorba de maşini la care nu s-a putut însă renunţa dintr-un motiv simplu: nu există altele care să le înlocuiască. Fără bani să cumpere altele, pompierii din Argeş merg cu ele la intervenţii în comune precum Tigveni, Aninoasa, Stolnici, iar acestea sunt doar trei localităţi de pe listă. Practic, fiecare dintre cele 6 subunităţi ale ISU Argeş are în dotare şi autospeciale foarte vechi. Puşi în faţa acestei probleme, şefii au decis să le împartă după un criteriu optimist, adică le-au privit şi au văzut doar partea bună - aceea că autospecialele vechi au o capacitate mai mare de apă decât cele noi. Aşadar, le-au dat în zone îndepărtate de oraşe pentru că la ţară dintodeauna au fost probleme cu hidranţii, respectiv cu sursa de apă. Pe cele noi le-au oprit în zona urbană, considerându-le maşini de viteză.

Poliţiştii, răsfăţaţi

“Conform ultimelor statistici, timpul de răspuns la intervenţii variază între 15 şi 20 de minute. Acesta este condiţionat de distanţa parcursă, valorile de trafic, orele de deplasare, starea căilor de acces, relief, condiţii meteo şi gradul de uzură al unor autospeciale”, ne-au comunicat oficial reprezentanţii ISU Argeş, care recunosc faptul că maşinile le îngreunează misiunea. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la Poliţie, acolo unde în urmă cu o lună au fost trimise maşini noi. Spre deosebire de cei de la ISU, Poliţia Argeş nu are maşini vechi în dotare, iar autoturismele noi au venit la puţin după numirea unui nou inspector-şef, Tudorel Pieleanu - coincidenţă sau nu, venit din Teleorman şi apropiat al ministrului Carmen Dan.

În timp ce ISU Argeş este condus de un ofiţer tânăr, la Poliţia Argeş este şef fostul partener de afaceri al ministrului de Interne, Carmen Dan. 25 de autospeciale noi au ajuns la poliţişti după concursul de ocupare a funcţiei, trecut de Tudorel Pieleanu

×
Subiecte în articol: pompieri