x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ponturi. Cum reducem risipa alimentară

Ponturi. Cum reducem risipa alimentară

de Valentin Gros    |    20 Oct 2020   •   09:49

Românii aruncă anual între 33% și 50% din mâncarea pe care o cumpără. Alimentele pierdute astfel ar umple 127.500 de camioane și ar putea hrăni orașul Cluj-Napoca timp de două decenii. Aliniate în coloană, aceste camioane reprezintă distanța de la București până la München. Cum putem să reducem risipa, ne spun autorii proiectului de specialitate Food Waste Combat.

 

De ce să aruncăm resturile rămase după masă, când le putem folosi pentru a pregăti alte mese, la fel de gustoase? Chimia alimentară ne confirmă că păstrarea la frigider a unor mâncăruri gătite permite pătrunderea aromelor în proteine și amidon, rezultând un gust mai bun. A fost dovedit științific că pizza reîncălzită devine mai puțin grasă, datorită transformării uleiurilor la încălzire.

Dacă ai frigiderul sau congelatorul plin-ochi cu resturi din timpul săptămânii, dedică o seară unei rețete de cină creativă din resturi. Când îți plănuiești mesele, gândește-te ce pot să devină resturile rămase. Astfel, legumele, oasele se pot transforma în supe-bază pe care le poți congela în formă de cuburi de gheață.

Taie pâinea uscată, stropește-o cu ulei de măsline, sare și piper și folosește-o drept crutoane în salate sau supe-cremă. Jumătățile de fructe rămase pot fi trase la tigaie cu puțin unt, scorțișoară și zahăr și folosite ca umplutură pentru clătite sau bază pentru un pandișpan delicios. Frunzele de morcovi și ridichi merg la salate, sunt la fel de bune ca salata verde. Poți face din aproape orice plantă verde, nuci și ulei, un sos pesto proaspăt și delicios.

 

Încearcă să-ți prepari mese calde, vei irosi mai puțin știind că ai lucrat la ele. Serile de gătit cu prietenii sau implicarea copiilor în aceste activități nu înseamnă munci de corvoadă, ci petrecerea timpului liber în mod plăcut.

Supă din resturi de legume

Legumele la grill sau gătite pe aburi care și-au pierdut textura pot deveni supă-cremă a doua zi. Poți face o bază lichidă de legume, astfel: depozitează toate resturile de legume într-o pungă resigilabilă în congelator: capetele de la morcovi, rădăcini de pătrunjel, ceapă, mijloacele verzi de la roșii, tulpinile de la ierburi și verdețuri. Fierbe-le împreună și strecoară supa obținută, apoi folosește baza la supe, sosuri sau pentru a găti orez. Se poate păstra la congelator până la 6 luni. Cojile legumelor conțin multe vitamine. Spălate, condimentate și date la cuptor, devin chipsuri foarte bune.

 

 

×