x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Povestea fascinantă a unei fete dintr-o familie de rromi argintari care a ajuns să lucreze pentru Google

Povestea fascinantă a unei fete dintr-o familie de rromi argintari care a ajuns să lucreze pentru Google

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2023   •   23:15
Povestea fascinantă a unei fete dintr-o familie de rromi argintari care a ajuns să lucreze pentru Google
Sursa foto: Facebook/Rowena Marin

O tânără născută la Baia Mare, într-o familie de rromi argintari, locuiește astăzi la New York și lucrează pentru Google.

Ea este Rowena, tânăra născută într-o familie de rromi argintari, care a ajuns să lucreze pentru Google, în New York: "Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi"

Rowena Marin are 34 de ani și locuiește acum în New York și lucrează pentru una dintre cele mai mari companii IT din lume. 

Într-un interviu pentru site-ul Totul Despre Mame, ea povestește cum a reușit să se desprindă de tradițiile comunității din care provine și să-și realizeze visele. 

Nu suntem inferiori sau superiori nimănui

"Suntem cu toții făcuți din același aluat, indiferent de unde venim. Dar în niciun caz nu suntem inferiori sau superiori nimănui. Lucrez pentru o companie care întruchipează valorile diversității și incluziunii.

Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de rromi argintari.

Nu știu exact câți suntem. Probabil câteva sute, dar pe acea vreme eram foarte legați unul de altul, chiar dacă nu locuiam neapărat în același oraș. Lumea mea era comunitatea mea.

Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare. Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere”, povestește aceasta. tânăra.

Tatăl ei a murit când avea 10 ani și locuia doar cu mama sa. Rowena a vrut să plece la studii în Marea Britanie când avea 21 de ani dar nu a reușit din cauza societății conservatoare în care trăia. Era necăsătorită și risca să rămână nemăritată. Însă a absolvit Academia de Studii Economice din București.

S-a supus tradiției și s-a căsătorit, nelegal, la 22  de ani cu băiatul cu care avea o relația de la 19 ani. Comunitatea din care provine considera că destinul ei însemna doar familie și o mașină. 

Însă la 25 de ani, tânăra a fost martora decesului tragic al unui văr, fapt ce i-a schimbat valorile. Și-a dat seama că singurul lucru care o ține pe loc  este frica și s-a hotărât să-și îndeplinească visele. S-a despărțit de băiatul cu care era întrucât acest a înșelat-o dar pentru a nu provoca scandal, a spus că vrea să ia o pauză. A aplicat pe loc pentru un masterat la Madrid și bursă. 5 luni mai târziu s-a mutat în Spania. 

A schimbat multe locuri de muncă și a ajuns în diverse țări. 

Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi

"Locuiesc cu soțul meu, în New York, și așteptăm o fetiță, în două luni. Dar cel mai important este că iubesc și mă simt cu adevărat iubită și îngrijită, așa cum ar trebui să fie fiecare femeie. Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu.

În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia.

Iar pentru că eu și Roger ne ajutăm foarte tare, în ultimii doi ani am pus pe picioare o companie: The School of Reinvention și amândoi am publicat câte o carte.

Cartea lui se numește The Journey to Reinvention și face parte din categoria self-help, pentru că la bază el este profesor, coach și speaker motivațional. Iar eu am scris un memoir despre propria mea călătorie către răspunsul la întrebarea: Cine sunt eu pe lumea aceasta? Nici unul dintre noi nu am fi devenit autori dacă nu ne-am fi susținut reciproc.

Acum că mă cunosc pe mine destul de bine, pot schimba aceste haine ușor pentru că nu mă leagă nimic. Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi. Iar acesta este cel mai frumos dar pe care puteam să mi-l fac vreodată!", mărturiseşte tânăra.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×