x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prea puţini copii la creşă

Prea puţini copii la creşă

de Monica Cosac    |    11 Sep 2018   •   14:50
Prea puţini copii la creşă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Doar unul din trei copii români, cu vârste sub patru ani, este înscris în unitățile preșcolare, arată o statistică urbană realizată la nivelul întregii Uniuni Europene, în scopul evaluării calităţii vieţii în oraşele europene.

Educaţia preşcolară este fundamentul dezvoltării copilului, această perioadă reprezentând nu doar pregătirea acestuia  în vederea integrării în activitatea şcolară, ci şi baza formării sale ca adult. În această perioadă, copilul învaţă şi asimilează informaţii şi cunoştinţe şi reuşeşte să facă rapid conexiuni ce vor dura pe întreg parcursul vieţii. Cu toate acestea, realitatea din România este îngrijorătoare.

Concret, din cei peste un milion de copii români cu vârsta de 0-4 ani, doar 344.000 sunt înscriși în creșe și grădinițe, mult sub nivelul mediu european. Pe de altă parte, şi numărul creşelor şi grădiniţelor este mic -  doar 1.177 de unităţi educaţionale – după cum reiese din cercetarea „Audit urban 2018”, publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În alte state din UE, procentul copiilor înscriși la creşe şi grădiniţe nu coboară sub 75-80%, cu foarte puține excepții. 

 

×
Subiecte în articol: copii putini cresa