ANAF ar putea trece la executarea silită a lui Klaus Iohannis, pentru recuperarea sumelor obținute de acesta, prin închirierea imobilului pe care l-a pierdut, definitiv, în instanță. Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut public ANAF să precizeze în ce stadiu se află operațiunea de recuperare a acestor obligații fiscale. În paralel, pe rolul Parchetului se află o plângere penală depusă de Lumea Justiției, având același obiect.
Liviu Dragnea a somat public conducerea ANAF și pe ministrul finanțelor să trecă la recupersarea banilor de la președintele României. “ E făcută şi plângere penală împotriva domnului Iohannis. Acolo discutăm de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care trebuie daţi la statul roman”, a precizat președintele PSD.
Eugen Teodorovici a intervenit, în direct la Antena 3, anunțând că ANAF va recupera prejudiciile create de familia Iohannis, promițând că datele legate de această operațiune vor fi făcute publice. “Procedura de recuperare va fi declanşată de ANAF, este pentru chiria obţinută din acel imobil pe care l-a pierdut în instanţă. Dacă va fi cazul, se poate ajunge, desigur, şi la executare silită”.
Klaus și Carmen Iohannis au pierdut, definitiv, la Curtea de Apel Brașov, în 2015, un imobil din centrul Sibiului, pe care l-au achiziționat, în vara anului 1999, de la un pretins moștenitor, pe numele căruia a fost eliberat, la notarul public Radu Gabriel Bucșa, certificatul de moștenitor al imobilului în aceeași zi în care a fost semnat și contractul de vânzare-cumpărare cu familia Iohannis.
Instanța a constatat, astfel, că acest imobil a fost dobândit cu rea-credință, contractul de vânzare-cumpărare fiind întocmit în baza unor acte false. În acest sens, instanța a dispus anularea contractului și intrarea imobilului în proprietatea statului.
Chirie de 60.000 de euro pe an
După cumpărarea acestui imobil, familia Iohannis a închiriat spațiul comercial aflat la parter băncii Raiffaisen Bank, de unde, începând cu anul 2001, a încasat chirii care au ajuns și la suma de 5.000 de euro lunar. O estimare a sumei totale a chiriilor încasate de președintele României, până la momentul în care imobilul a fost trecut în proprietatea statului se ridică la peste 320.000 de euro. În februarie 2017, Curtea de Apel Pitești a respins definitiv inclusiv contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva sentinței prin care imobilul a fost confiscat.
Lumea Justiției a formulat, anul acesta, o plâgere penală împotriva familiei Iohannis și a notarului care a autentifcat conractul de vânzare-cumpărare în anul 1999, dosarul fiind înregistrat la DNA și expediat la Alba Iulia. Parchetul local a retrimis cauza la DNA, pentru competentă soluționare.
ANAF urmează să recupereze cei 320.000 de euro de la Iohannis, la care pot fi calculate dobânzi și penalități. Mai mult, este posibilă și o investigație care să arate dacă sumele astfel dobândte au fost folosite, ulterior, și pentru achiziția altor imobile