x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul 10 Mai fără „Trăiască regele!"

Primul 10 Mai fără „Trăiască regele!"

de Mihaela Bîrzilă    |    11 Mai 2018   •   12:14
Primul 10 Mai fără „Trăiască regele!"

Familia Regală păstrează tradiţia de 10 Mai şi a organizat primul eveniment Garden Party după moartea regelui. Deşi fiicele regelui se pregătesc pentru parastasul de 6 luni, nu au renunţat la întâlnirea cu miile de regaliștii adunați la Palatul Elisabeta.

Regele nu mai este dar încă sunt mulţi români care strigă "Monarhia Salvează România". Aproape toţi erau ieri cu lacrimi în ochi: unii au avut ocazia să-i strângă mâna, alţii îşi puneau în el speranţa unui trai mai bun, alţii îşi amintesc cât de grea a fost ziua când toată ţara l-a condus pe ultimul drum. Printre invitații Casei Regale s-au numărat ambasadorul SUA, Hans Klum, al Marii Britanii, Paul Brumell, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, primarul general Gabriela Firea, Raed Arafat, Ivan Pațaichin.

Familia regală ar fi trebuit să părăsească palatul Elisabeta după moartea regelui dar, în urma negocierilor cu guvernul, Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române, a rămas acolo şi va plăti chirie. Şi regele Mihai a plătit pentru nopţile petrecute ocazional la Palat, între 1997 şi mai 2001, după ce s-a întors din exilul de aproape 50 de ani, până când imobilul a fost desemnat prin lege reședință a Regelui Mihai I pe durata vieții sale. Fostul suveran locuia acolo doar când avea întâlniri oficiale în capitală. În rest, stătea la Castelul Foișor din Sinaia.

Marele absent de la Garden Party a fost nepotul regelui Mihai. Deşi este în România şi a fost primit cu afecţiune la pomenirea de 40 de zile a regelui, la Curtea de Argeș, fostul principe Nicolae nu a fost invitat la eveniment. A fost prezentă, însă, mama sa, principesa Elena, împreună cu soţul, alături de MJ Margareta, principele Radu şi principesa Maria.

Pe 19 noiembrie 2014, la balconul Palatului Elisabeta, regele Mihai făcea cu mâna mulţimii pentru ultima dată. Şi atunci, a fost grea despărţirea: de 3 ori s-a întors la balcon să mai salute o dată oamenii

×
Subiecte în articol: primul 10 Mai fara rege