x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul Centru de Mari Arşi, deschis la Timişoara

Primul Centru de Mari Arşi, deschis la Timişoara

de Monica Cosac    |    10 Oct 2019   •   13:44
Primul Centru de Mari Arşi, deschis la Timişoara

După patru ani de la dezastrul din Clubul Colectiv, „marii arşi” vor putea fi îngrijiţi în România. Primul centru din ţară care întruneşte toate condițiile de siguranţă pentru tratarea acestor pacienți a fost inaugurat, ieri, la Timișoara, şi are, deocamdată, doar trei paturi funcţionale. Un centru similar va fi deschis, săptămâna următoare, la Iaşi, a anunţat ministrul Sănătații, Sorina Pintea.

Centrul de Mari Arşi din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria şi are cinci boxe (cinci paturi). Trei dintre acestea sunt funcționale începând de ieri, iar celelalte două vor deveni funcționale după ce Consiliul Judeţean Timiş va semna recepţia acestora.

„Este o zi istorică, pe care pacienții și medicii o meritau. Mulțumesc celor care au deblocat aceste proiecte. Începând de mâine vom putea trata pacienți aici. Avem personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate. Am aprobat 2 linii de gardă și 2 posturi noi pentru medici rezidenți de chirurgie plastică pentru această secție. Pot spune fără să greșesc că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars”, a declarat ministrul Sorina Pintea, care a participat la deschiderea acestei secții, care va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria. „Din 2023, marii arși vor fi tratați în centrul care va fi construit și unde va fi mutat totul dupa finalizarea construcției. Construcția celor 4 centre de mari arși este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială”, a mai spus Pintea, precizând că săptămâna următoare va fi deschis şi centrul de la Iaşi.

În prezent sunt 50 de persoane care lucrează pe această secţie şi, potrivit directorului Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, şi celelalte două boxe vor fi funcţionale în maximum trei săptămâni.

CITAT

„Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: centru arsi Timișoara