x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Programul care te învaţă ce să mănânci să nu devii obez

Programul care te învaţă ce să mănânci să nu devii obez

de Theodora Şutiu    |    07 Dec 2018   •   14:41
Programul care te învaţă ce să mănânci să nu devii obez

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că patru din zece români sunt suprapoderari,iar unul din zece este obez, una dintre pricipale principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă. Prezent în România din luna octombrie, programul de nutriţie FOOD îşi propune să îi înveţe pe angajaţii de la noi din ţară ce să mănânce pentru a evita această problemă.

Food are ca obiectiv schimbarea concepţiilor oamenilor despre ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos, pe baza unor recomandări destinate destinate angajaţilor, restaurantelor şi cantinelor cu ar fi “Alege pâinea integrală”, “Alege fructe la desert” sau “Ia prânzul cu colegii în afara biroului, în fiecare zi”. ”Ne-am alăturat acestui program pentru că împărtășim aceeași misiune. Promovarea unei alimentații echilibrate din punct de vedere nutrițional în rândul populației este, în primul rând, o politică de prevenire în care credem pentru că și-a dovedit eficacitatea la nivel european și global. În condițiile în care epidemia obezității este considerată a fi deja responsabilă pentru 8% din costurile de sănătate publică și, din păcate, până la 13% dintre decesele îninteriorul regiunii europene, devine o necesitate importanța schimbării obiceiurilor alimentare ale românilor ca un factor de prevenție”, spune Alexandra Cucu, Director Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui eveniment aniversar, care a avut loc, ieri, la Cotroceni.

Obezitatea la români

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, prevalența obezității s-a triplat după anii 1980. În România, ratele de obezitate sunt în creștere: 9,1 % dintre adulți erau obezi în 2014, comparativ cu 7,9 % în 2008. Alimentația nesănătoasă se reflectă şi în bugetele de stat. Potrivit Comisiei Europene, în fiecare an se înregistrează pierderi de până la 7% din PIB. Obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei.

Prânzul, luat pe fugă

Potrivit barometrului FOOD 2018, aproape 75% din europeni își iau timp pentru pauza de prânz, cu 5% mai mult decât în 2014. Cu toate acestea, 27% dintre aceștia aleg să ia prânzul chiar la biroul la care lucrează. 94% dintre belgieni mânăncă în mod regulat la birou, în timp ce în Franța pauza de masă în afara biroului este sfântă. 26% dintre angajații francezi ies la restaurant în mod constant, luând în calcul prețul și proximitatea. Sunt întrecuți de slovaci, care ies la restaurant în pauza de prânz în proporție de 34% și de italieni cu 39%.

Lansat în 2009 ca un proiect pilot în șase țări, Food a devenit un program pe termen lung datorită rezultatelor bune obținute. Astăzi programul este activ în Austria, Belgia, Cehia, Franța, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și România.

50% dintre angajații din România acordă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz spre deosebire de alte țări europene unde doar un procentaj de 23% din angajați alocă acest timp.

×