x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect: consiliere psihologică pentru femei, după naștere

Proiect: consiliere psihologică pentru femei, după naștere

de Monica Cosac    |    04 Iul 2022   •   07:40
Proiect: consiliere psihologică pentru femei, după naștere

Una din nouă femei suferă de depresie postnatală, la nivel global, însă aproape nouă din zece românce cu această afecțiune nu se tratează adecvat. Un grup de parlamentari propune, într-un proiect de lege înregistrat pentru dezbatere la Senat, ca tinerele mame să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere psihologică. Măsurile prevăzute în proiect sunt destinate tocmai prevenirii și tratării tulburărilor psihice care vin la pachet cu sarcina și nașterea, însă doar mamele care sunt asigurate în sistemul public de sănătate vor putea beneficia de aceste servicii.

Prin proiectul de lege înregistrat recent la Senat, cei 28 de parlamentarii vor să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, în sensul introducerii posibilității ca proaspetele mame să beneficieze de servicii de consiliere psihologică postnatală.

Conform unor studii citate de inițiatorii proiectului legislativ, depresia postpartum (PPD) reprezintă o problemă la nivel global, fiind cea mai comună complicație asociată nașterii, care are efecte negative nu doar asupra comportamentului mamei, ci afectează inclusiv dezvoltarea copilului. „În perioada imediat ulterioară nașterii, majoritatea femeilor se confruntă cu o anumită tristețe, «baby blues». Pentru multe dintre aceste femei, simptomele dispar în 3-5 zile. Dacă acestea durează mai mult de două săptămâni, este posibil ca femeia respectivă să sufere de depresia postpartum, care este o boală mintală ce afectează atât comportamentul, cât și sănătatea fizică a persoanei”, arată inițiatorii în expunerea de motive. Aceștia mai menționează că depresia postpartum afectează una din nouă femei și că „86% dintre româncele care suferă de depresie postpartum nu se tratează adecvat, iar 20% dintre mamele care mor în primul an după naștere s-au sinucis”.

Servicii disponibile în primele 4 luni

În acest context, parlamentarii au propus ca proaspetele mame să poată beneficia, cu condiția să fie asigurate în sistemul de sănătate, de servicii de evaluare și consiliere psihologică după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore. Acestea vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternității în care s-a născut copilul.

Intervalul în care vor putea solicita consilierea psihologică este de 126 de zile și a fost stabilit, de fapt, prin cumularea celor două perioade de 63 de zile de concediu la care au dreptul femeile însărcinate, respectiv concediul de sarcină (prenatal) și cel de lăuzie (postnatal).

O măsură ușor de implementat

Potrivit inițiatorilor proiectului, această măsură va juca un rol esențial în susținerea femeilor care se confruntă cu diferite schimbări atunci când devin mame, atât pe plan personal, cât și profesional, și nici nu ar fi greu de implementat, deoarece nu provoacă efecte majore asupra sistemului de sănătate și nu implică alocarea unui pachet larg de resurse.

 „Tratamentul include terapie și medicamentație, însă cea mai eficientă metodă în tratarea depresiei postpartum este psihoterapia. Consilierea și terapia suportivă sunt considerate tratament de primă linie pentru depresia postpartum de intensitate mică și moderată. Sunt numeroase studii de eficiență care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătățesc după prima ședință și prezintă o ameliorare semnificativă după primele șase ședințe. În prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”, explică inițiatorii în expunerea de motive ce însoțește actul normativ.

Estimare costuri: 7,5 milioane de euro, anual

Documentul prezintă, de altfel, și o estimare a impactului financiar pe care l-ar avea adoptarea acestei măsuri. În anul 2021, au fost circa 180.000 de nașteri, însă, ținând cont de faptul că orele de consiliere psihologică vor fi acordate la cerere și mai mulți factori (sociali, educaționali, psihologici și culturali) pot influența cererea, numărul beneficiarilor este estimat de inițiatori la 90.000 de femei.

„Astfel, numărul total de ore identificat este de 540.000. Valoarea salariului orar, ținând cont de valoarea salariului de referință este de 68,75 de lei. În final, costul estimat pentru anul 2021 este de 37.125 mii lei (aproximativ 7,5 milioane de euro)”, se precizează în expunerea de motive.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 10% dintre femeile gravide și 13% dintre cele care au născut recent suferă de o afecțiune mintală, în special de depresie. În țările dezvoltate, numărul acestora este și mai mare, ajungând la 15,6% în timpul sarcinii și 19,8% după naștere.

×
Subiecte în articol: depresie postnatala