x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, din cauza salariilor

Protest la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, din cauza salariilor

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   10:36
Protest la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, din cauza salariilor

Angajaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au declanşat marți un protest spontan, din cauza salariilor. Ei cer majorări de 25%.

„Ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor întreprinse atât de angajaţii CNSAS, prin intermediul organizaţiilor sindicale, cât şi de conducerea CNSAS, în materie salarială, angajaţii instituţiei se află într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat şi continuă să provoace o stare de nemulţumire profundă, fiind trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici. Diferenţele salariale aflate în discuție sunt foarte mari. Considerând inacceptabilă perpetuarea acestei situații, angajații au recurs la această formă de protest”, transmite CNSAS printr-un comunicat de presă.

Angajații CNSAS cer majorarea salariului de bază cu 25%, calcularea sporului de condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie, respectiv contractele individuale de muncă.

„Încă din 2018, instituţia a iniţiat demersuri atât pe lângă Parlamentul României, cât şi pe lângă Guvernul României pentru îndreptarea inechităţilor salariale, acţiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodată, fiecare iniţiativă a fost respinsă pe motiv că la o proximă iniţiativă legislativă vor fi eliminate aceste discriminări”, mai arată sursa citată.

În funcţie de evoluţia evenimentelor, angajații CNSAS spun că își rezervă dreptul de a demara şi alte acţiuni de protest, în condiţiile legii.

(sursa: Mediafax)

×