x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicaliștii Meridian protestează în Piața Victoriei împotriva noii legi a pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare

Sindicaliștii Meridian protestează în Piața Victoriei împotriva noii legi a pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare

de Vali Deaconescu    |    16 Noi 2023   •   13:45
Sindicaliștii Meridian protestează în Piața Victoriei împotriva noii legi a pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare
Sursa foto: Lucian Alecu

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în dimineața aceasta în fața Palatului Victoria, marcând o acțiune națională de protest organizată de Confederația Sindicală Națională Meridian. Motivul principal al nemulțumirii este Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare și reformele propuse în sistemul public de pensii.

Evenimentul a adunat reprezentanți din diverse sectoare bugetare, printre care Poliția Locală, transportatori, minerii, funcționari publici, silvicultori și agricultori din întreaga țară. Protestatarii au exprimat îngrijorare față de impactul proiectului de lege asupra drepturilor prevăzute în statutele profesionale ale anumitor categorii de personal, cum ar fi silvicultorii și CFR-iștii, în ceea ce privește condițiile de pensionare.

„Protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.", au menţionat reprezentanţii CNS Meridian, într-o postare pe pagina de Facebook.

Legea, adoptată în ședința de guvern din 9 noiembrie, este percepută de sindicaliști ca o amenințare la adresa drepturilor existente și a condițiilor de pensionare ale anumitor grupuri profesionale. Protestatarii au cerut revizuirea acestei legi și au subliniat necesitatea dialogului social pentru găsirea unor soluții echitabile.

"Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi şi restabilire a justiţiei sociale în România - stat membru al Uniunii Europene", au precizat sindicaliştii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto Lucian Alecu - Jurnalul

×