x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protocol de colaborare MAE și MAI pentru sprijin în situaţii de urgenţă

Protocol de colaborare MAE și MAI pentru sprijin în situaţii de urgenţă

26 Ian 2018   •   13:12
Protocol de colaborare MAE și MAI pentru sprijin în situaţii de urgenţă

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular (DCons), şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), au încheiat, vineri, un protocol de colaborare în vederea acordării de sprijin reciproc în gestionarea situaţiilor deosebite în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi sau stabiliţi în străinătate, respectiv cetăţeni străini aflaţi sau stabiliţi pe teritoriul României.

Potrivit MAE, încheierea acestui parteneriat între cele două instituţii permite stabilirea cadrului şi modalităţilor de colaborare dintre cele două instituţii şi va facilita efectuarea de activităţi şi acţiuni comune în situaţii de urgenţă majore/dezastre/calamităţi naturale în statele din vecinătatea României (Republica Moldova, Bulgaria, Republica Serbia, Ungaria şi Ucraina), precum şi, de comun acord, în alte ţări unde Departamentul Consular va solicita, punctual, pentru anumite situaţii de urgenţă, sprijinul DSU şi/sau a structurilor aflate în coordonarea acestuia.

De asemenea, parteneriatul presupune printre altele şi derularea de activităţi, precum exerciţii, training-uri, workshop-uri, în vederea pregătirii Echipelor de Reacţie Rapidă din cadrul Celulei de Criză a MAE în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Totodată, vor fi promovate pe bază de reciprocitate aplicaţia dezvoltată de MAE "Călătoreşte în siguranţă", serviciul de alertare "Un SMS îţi salvează viaţa", destinate cetăţenilor români care călătoresc în străinătate, precum şi aplicaţia DSU, care oferă utilizatorului informaţii cu privire la situaţii de risc.

Prin intermediul acestui protocol de colaborare se reconfirmă buna cooperare dintre cele două departamente, specializate să intervină în situaţii de urgenţă, precum şi angajamentul de a intensifica acest parteneriat în acţiunile viitoare, pentru a fi gestionate în mod operativ şi eficient, în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protocol situaţii urgenta măi mae