x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Evoluţia economică din trimestrul I este cea mai slabă din 2015

Evoluţia economică din trimestrul I este cea mai slabă din 2015

16 Mai 2018   •   12:21
Evoluţia economică din trimestrul I este cea mai slabă din 2015

Economia României a avut în primul trimestru al acestui an o creştere de 4%, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie din al treilea trimestru al anului 2015 până acum, a declarat, miercuri, Adrian Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania (BT), în cadrul conferinţei de specialitate.

 

"În economia internă, avem semnale că vârful ciclului economic a fost depăşit, oricum am privi. Am văzut datele preliminare, prima citire a PIB-ului pe trimestrul întâi al anului curent, care indică o decelerare a ritmului anual la 4%. Este cea mai slabă evoluţie din T3 2015 şi foarte probabil această decelerare a fost determinată atât de diminuarea ritmului de creştere din sfera cererii interne, dar şi de deteriorarea contribuţiei cererii externe, întrucât poziţia externă a economiei României a continuat să se deterioreze în primul trimestru şi, dacă ne uităm la deficitul de cont curent, o să vedem o intensificare de 25% în trimestrul întâi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apropiindu-se de un miliard de euro", a spus Rădulescu.

El a menţionat că impactul politicilor de susţinere a cererii interne începe să se epuizeze, ceea ce se vede şi în evoluţia PIB. În plus, oficialul BT s-a referit şi la dinamica lentă a investiţiilor. "Ritmul de creştere de anul trecut este evident că nu poate fi sustenabil, pentru că a fost acompaniat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice", a explicat bancherul.

Potrivit acestuia, în următorii ani, economia ţării va evolua sub adevăratul ei potenţial. "În următorii ani ne aşteptăm la o decelerare a creşterii economice la un nivel de sub 3%, în 2020. Foarte probabil, de la anul economia va evolua la un ritm sub potenţial, dar avem şi semnale că, spre deosebire de ce s-a întâmplat spre finalul ciclului anterior, ne situăm într-o postură mai puternică, putem să facem faţă mai bine unor şocuri externe şi interne", a comentat Rădulescu.

Institutul Naţional de Statistică a publicat marţi date preliminare care arată că economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 4% pe serie brută şi cu 4,2% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. AGERPRES

×