Scandalul reautorizării gropii de gunoi de la Glina s-a materializat, ieri, printr-o dezbatere publică organizată la Popeşti-Leordeni. Reprezentanţii ECOREC SA, firma care administrează groapa, au fost luaţi cu asalt de locuitorii de la Glina şi Popeşti-Leordeni, când încercau să-şi prezinte proiectul de ecologizare a gropii de gunoi. Localnicii au contestat argumentele aduse de reprezentanţii firmei, arătând că realitatea îi contrazice.
Groapa de gunoi de la Glina, afacere estimată la peste 12 milioane de euro anual, ar putea funcţiona în continuare, în ciuda opoziţiei din partea locuitorilor care au adus dovezi pentru a arăta că s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au murit, în ultimii ani, din cauza contaminării solului, a aerului şi a pânzei freatice cu cianuri şi alte substanţe extrem de nocive. Primarul oraşului Popeşti-Leordeni a susţinut că a făcut toate demersurile necesare pentru închiderea gropii, că există de doi ani proces deschis în instanţă, iar primăria nu are dreptul să ia decizia de stopare a activităţii unei firme private. Reprezentanţi ECOREC SA au încercat să le arate celor prezenţi că de fapt nu există niciun pericol, iar groapa nu este un focar de infecţie, ci un depozit ecologic ce funcţionează în conformitate cu toate normele europene. “În anul 2001, depozitul a fost preluat în exploatare de ECOREC SA. Odată cu demararea depozitării, 37 de hectare exploatate neconform au fost acoperite şi izolate. Din anul 2003, activitatea s-a desfăşurat în celula a doua, cu suprafaţa de 2,3 hectare, cu depozitare curentă în compartimentul 6, restul compartimentelor fiind sistate şi acoperite cu pământ, conform regulamentului. S-a făcut impermeabilizare cu materiale sintetice”, a explicat Mugur Bobe, inginer la ECOREC SA. Prezentarea a fost întreruptă de revolta localnicilor, care au adus alte argumente: “De unde au venit ăştia cu pozele astea? Că realitatea e alta. La ce groapă au făcut pozele astea?”, a intervenit o localnică, apoi fiecare a adus argumente împotriva celor susţinute de reprezentanţii admnistratorului gropii de gunoi.
Mai bine că nu mai prezentaţi, că nu are rost! Este păcat să vă pierdem timpul dumneavoastră. Dacă toate acestea sunt adevărate, noi toţi cei de aici suntem nebuni? O doamnă a spus un lucru adevărat: pute, domnilor! Veniţi la noi acasă, în vizită, cu copiii!
Localnic de la Popeşti-Leordeni
“Sunt 45 de ani de când s-a făcut referendum la Popeşti-Leordeni. Atunci, primarul nostru a cerut referendum, pentru a nu se deschide o groapă de gunoi în locul lacului natural. Toată lumea a spus “nu!”. Şi nu s-a putut face groapa. Apoi, primarul de la Glina, nea Sică, cel care era din Căţelu, nu din Glina, a dat dispoziţie să se dechidă groapa la Glina. Apoi a venit cutremurul din 1977 şi aşa s-a ajuns ca în partea de vest să se umple cu toate demolările. Apoi s-a făcut Casa Poporului şi toate deşeurile de materiale de construcţii şi demolări s-au dus spre Popeşti-Leordeni, spre pareta locuibilă, astfel încât să nu se afecteze locuinţele oamenilor. În 2013 a venit o hotărâre de guvern pentru extinderea gropii de gunoi”, a explicat un localnic.
Localnicii cer referendum şi spun că problemele s-au agravat din 2013, când, în urma hotărârii de guvern pentru extinderea depozitului de gunoi, primăria Popeşti-Leordeni a decopertat tot materialul care a fost adus de la construcţii şi demolări. Localnicii au cerut sprijin de la autorităţi, amintind că acolo erau inclusiv deşeuri de la spitalul Brăncovenesc şi cimitirul Sfinţii Apostoli, deci pericol de îmbolnăvire.