România primește săptămânal doze de vaccin, dar rata zilnică de vaccinare a scăzut. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a declarat că în privința vaccinului AstraZeneca, rata de utilizare este de 30 la sută.
Gheorghiță a fost întrebat, marți, în conferința de presă, ce ce va întâmpla cu dozele nefoloste de AstraZeneca, dacă din cele recepționate, aproape 3 milioane, au fost administrat doar 819.000.
„Avem apropae 30% rată de utilizare din ce am recepționat AstraZeneca. Pe 2 grade (temperatura la care rezistă serul – n.r.) avem capacitate de stocare de câteva sute de metri cubi, dar problema nu este la 2 grade și nici la minus 20 de grade. Important este să avem o capacitate de stocare mare la minus 80 de grade. Având în vedere că există la un moment dat... se ia în calcul, se analizează opțiunea, dacă se va ajunge la această concluzie, din punct de vedere științific, de a se administra cel puțin pentru anumite categorii de pacienți cea de-a treia doză. De asemenea, este important pentru că nu știm care va fi evoluția pandemiei, să avem un stoc important de doze, care să poată fi folosite la nevoie”, a spus Gheorghiță.
Potrivit președintelui CNCAV, mare parte din dozele care sunt recepționate vor intra într-un mecanism de revânzare sau de donație.
„Se analizează, se lucrează la acest mecanism. Nu suntem în situația în care să ne expire doze. Tot ce am avut sunt gestionate încât să fie date în folosință cele care au termenul cel mai apropiat de expirarea valabilității, însă din ce în ce mai multe companii au studii de stabilitate la mai mult de 6 luni. Probabil că își vor extinde cele mai multe la un an, pentru că pe măsură ce timpul trece și au aceste studii de stabilitate cu siguranță se va prelungi acest termen”, a mai spus Gheorghiță.