x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Recensământul populației: Colectarea datelor se va realiza prin interviu în casele oamenilor

Recensământul populației: Colectarea datelor se va realiza prin interviu în casele oamenilor

30 Mai 2022   •   11:18
Recensământul populației: Colectarea datelor se va realiza prin interviu în casele oamenilor

Recenzorii pentru recensământul populației vor merge pe teren, începând cu 31 mai, pentru interogarea celor care nu au completate datele chestionarului online. Etapa de recenzare pe teren se desfăoară în perioada 31 mai-17 iulie 2022, anunță INS.

"Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni). Momentul de referinţă al recensământului este ora '00:00' din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situaţia la acel moment", transmite INS.

Până în prezent, circa 47% din populația țintă s-a autorecenzat, respectiv 11 milioane de chestionare au fost completate, dintre care 8,9 milioane de chestionare validate la nivel de persoană, 53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural.

"Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare", se menţionează în comunicat.

Colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, prin intermediul tabletelor, iar chestionarul de recensământ este identic cu cel din etapa de autorecenzare. Pe teren vor lucra 20.000 de recenzori. 
"Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare, disponibilă la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf .", se menţionează în comunicat.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie şi este obligatorie. Persoanele care refuză va putea fi sancționată cu amendă între 1.000-3.000 de lei iar persoanele care împieducă accesul recenzorilor în ansambluri rezidențiale riscă amenzi de 1.500-5.000 de lei. 

Acesta este al 13-lea recensământ din istorie și al 4-lea după Revoluţia din 1989. 

×
Subiecte în articol: recensamant