x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli noi pentru asistenții maternali: să fie absolvenți de liceu și să aibă cel puțin 21 de ani

Reguli noi pentru asistenții maternali: să fie absolvenți de liceu și să aibă cel puțin 21 de ani

de Monica Cosac    |    21 Iun 2024   •   07:00
Reguli noi pentru asistenții maternali: să fie absolvenți de liceu și să aibă cel puțin 21 de ani

După mai bine de 20 de ani de când au fost stabilite actualele condiţii de obţinere a atestatului de asistent maternal, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vine cu reguli noi în ceea ce privește criteriile de selectare, evaluare și atestare în acest domeniu. Astfel, rudele până la gradul III, persoanele care nu au absolvit liceul sau nu au împlinit 21 de ani, precum și cele ajunse la vârsta de pensionare, nu vor mai putea fi asistenți maternali, potrivit unui proiect de ordonanță, pus în dezbatere pe site-ul instituției. Totodată, sunt introduse limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal şi copilul pe care acesta îl poate lua în plasament.

Proiectul de Ordonanţă care stabileşte noile condiţii de obţinere a atestatului de asistent maternal, nerevizuite de 21 de ani, şi, totodată, procedura de atestare şi statutul care reglementează această profesie, vine cu mai multe modificări față de proiectul de HG propus de Ministerul Familiei în luna februarie și care, între timp, a fost retras.

În prezent, „rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație”, spun inițiatorii actului normativ, precizând că experiența de lucru cu copiii cu dizabilități și cu grupurile de frați este redusă și nici calificarea de care beneficiază în prezent asistenții maternali nu este suficientă.

Prin urmare, specialiștii stabilesc reguli noi, prin care sunt introduse condiționări privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea „în una dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi”.

Diferența de vârstă față de copil va fi de maximum 47 de ani

Criteriile de selectare a asistenților maternali vor conține două noi condiții. În primul rând, aceștia nu vor putea primi în plasament copii cu care sunt rude până la gradul III, inclusiv.

De asemenea, sunt introduse limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal şi copilul pe care acesta îl poate lua în plasament, „în vederea asigurării premiselor de a fi corelate nevoile copilului cu abilitățile asistentului maternal”.

Astfel, acesta nu va mai putea primi în plasament „un copil a cărui diferența de vârstă dintre acesta şi asistentul maternal este mai mică de 18 ani şi mai mare de 47 de ani”, stipulează proiectul de ordonanță, precizându-se că această diferență de 47 de ani nu se aplică în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați.

Nici mai mult de doi copii nu mai poate primi în plasament, exceptând grupurile de frați.

Condiționări legate de studii și venituri

Documentul introduce, de asemenea, și alte condiții legate de studii, vârstă și venituri pentru persoanele care vor să devină asistent maternal, inexistente în reglementările aflate în vigoare în momentul de față.

„Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) a împlinit vârsta de 21 de ani și are capacitate deplină de exerciţiu (n.r. - în prezent, nu există limita de vârstă, iar în proiectul retras se propunea minimum 18 ani);

b) a absolvit învăţământul liceal (n.r. - în proiectul anterior se propuneau 8 clase);

c) prin comportamentul său în societate şi profilul psihologic prezintă garanții morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor;

d) persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilități afective în relațiile cu copiii, confirmate în urma evaluării psihologice;

e) soţul/soţia şi copiii care au împlinit vârsta de 14 ani și care au acelaşi domiciliu cu solicitantul își exprimă acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii;

f) are domiciliul într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale pentru copilul/copiii pe care îi va primi în plasament şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare pentru copilul cu dizabilităţi;

g) are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spațiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor;

h) cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei realizează venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuieşte cu unul sau mai mulți membri”.

Printre elementele de noutate prevăzute în proiectul de act normativ se regăsește și extinderea valabilității atestatului asistentului maternal de la trei ani, cât este acum, la o perioadă nedeterminată, însă cu o avizare, la fiecare doi ani, din partea unei echipe de la DGASPC, formată din asistent social și psiholog.

 

O altă noutate este dreptul asistentului maternal de a beneficia de o „perioadă de respiro”, în cazul în care copilul este cu dizabilităţi. Practic, acesta poate solicita o perioadă de repaus, de cel mult 25 de zile lucrătoare pe an, dacă are evenimente deosebite în familie (deces, căsătorie, prezentarea la instanţa de judecată) sau nu se poate ocupa de îngrijirea copilului în perioada concediului de odihnă sau a concediului medical. 

Amenzi usturătoare pentru asistenții sociali

Mai mult, proiectul de ordonanță instituie și sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor sale, a căror valoare poate ajunge până la 10.000 de lei.

Astfel, dacă, spre exemplu, pe parcursul procesului de evaluare, persoana care solicită obținerea unui atestat de asistent maternal nu anunță DGASPC despre eventualele schimbări care vizează îndeplinirea condiţiilor de atestare, riscă o amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei.

Amenzi și mai usturătoare sunt prevăzute pentru angajații DGASPC care nu realizează, la fiecare doi ani, evaluarea activităţii desfăşurate de asistenții maternali și nu fac, în acest interval, cel puțin o vizită inopinată la locuința acestora. Practic, asistenții sociali vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, dacă nu respectă aceste obligații.

 

×