Peste 100.000 de copii au rămas fără părinți după ce aceștia au plecat la muncă în străinătate, motiv pentru care Avocatul Poporului cere debirocratizarea sistemului serviciilor sociale.
"Astăzi, în mod oficial, se vorbeşte de circa 75.000 de copii care au rămas acasă în urma plecării părinţilor. În realitate, numărul acesta nu este cel real, pentru că nu sunt niciodată avuţi în vedere copiii între 0 şi 6 ani, copiii care abandonează şcoala şi cred că suntem îndreptăţiţi să spunem că, probabil, numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva este îngrozitor, pentru că noi nu vorbim despre un sistem bine pus la punct care, la un moment dat, scapă din varii motive unul, doi, zece copii. Noi vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui", spune Renate Weber.
Din păcate, acești copii devin victime ale unor abuzuri fizice.
"Lucruri se pot face, dacă există dorinţa de a schimba ceva în acest sistem. De fapt, noi vorbim de nevoia de debirocratizare într-un sens, pentru că legislaţia noastră este făcută în aşa fel încât să bifăm căsuţe. Dar, la final, când ne ducem în teren, care este rezultatul? Ce propunem noi aici este să nu mai avem această abordare, doar de legislaţie stufoasă, birocratică, care, mai degrabă, sufocă, ci, dimpotrivă, de ceva mai flexibil, dar unde e nevoie de oameni. Ştiţi ce mi se pare mie cel mai teribil? Faptul că deşi România are în Constituţie că e stat social, exact categoria serviciilor sociale e cea mai neglijată. La noi s-a pus un semn al echivalenţei greşit total între serviciul social şi acordarea unei sume de bani. Nu, serviciul social e mai mult. Înseamnă ce îi oferi tu ceva omului acela", a explicat Weber.