x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Rețea de traficanți în vestul țării. Sume URIAȘE pentru transportul migranților

Rețea de traficanți în vestul țării. Sume URIAȘE pentru transportul migranților

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   20:15
Rețea de traficanți în vestul țării. Sume URIAȘE pentru transportul migranților

Traficanții de migranți prinși în vestul țării, în iunie  2023, încasau între 4.000 și 10.000 de euro/persoană. În România au fost identificați peste 300 de migranți traficați.

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut, luni, „o acțiune de destructurare a unei celule infracționale, specializată în traficul de migranți, prin efectuarea a 6 percheziții domiciliare și tragerea la răspundere a 5 persoane”.

În aceeași cauză, autoritățile germane au reținut, până acum, 68 de acte materiale, cu 13 persoane bănuite și 549 de migranți traficați.

Autoritățile române au identificat și reținut, până în prezent, 25 de acte materiale, cu 14 persoane bănuite și 313 migranți traficați.

În urma unei acțiune desfășurate pe 7 iunie a.c., în România, 4 persoane au fost reținute pentru 24 ore, iar față de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru sãvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și cumpărare de influență. Pe 8 iunie, față de cele 4 persoane reținute, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă, iar una dintre cele două persoane cu rol de lider coordonator al grupării infracționale a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, în Germania. La data de 11 august a fost audiată de către procurorul de caz din cadrul DIICOT o altă persoană bănuită, față de care Tribunalul București a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Au fost identificate alte persoane, aflate în libertate, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Poloniei și Turciei, care ar fi acționat în continuare pe linia traficului de migranți, fiind continuate activitățile de cercetare.

Atât cu sprijinul EUROPOL, dar și cu cel al SELEC, autoritățile române au participat la 10 întâlniri operaționale și de coordonare, făcându-se în permanență un schimb de informații care a facilitat identificarea, monitorizarea și documentarea persoanelor bănuite.

Pe 7 iunie, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au făcut mai multe percheziții domiciliare în județele Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România.

Practic, în perioada 2022 - 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.

Aceste celule infracționale ar fi fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.

Liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante, într-un termen scurt, ar fi aderat la grupul infracțional organizat și ar fi dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

„Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional organizat ar fi introdus ilegal migranți, în România, ar fi recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și ar fi procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații, din municipiile Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, atât prin utilizarea unor conducători auto profesioniști și disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât și prin trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde). Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României, au fost identificați peste 300 de migranți traficați. Pentru fiecare transport ar fi fost percepute persoanelor vătămate sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania ar fi fost percepute sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro)”, informează IGPR.

Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, bănuiții ar fi utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți).

De asemenea, membrii grupului infracțional organizat ar fi utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracțional, în numele unor persoane terțe sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar de cele mai multe ori, persoanele traficate ar fi fost transportate în condiții de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.

În ceea ce privește găzduirea, persoanele bănuite ar fi identificat locații, utilizate pentru adăpostul temporar al migranților, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia.

Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din municipiul Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost depistați mai mulți migranți și au fost descoperite și ridicate autoturisme 3 autoturisme, în valoare totală de piață de 100.000 de euro, 6.000 de euro, precum și telefoane mobile și alte mijloace de comunicare utilizate de membrii grupării infracționale.

Concomitent, în Germania au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, bănuiții fiind audiați la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam.

Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.

×
Subiecte în articol: traficanti migranti trafic transport