x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românul răpit în Burkina Faso a fost eliberat. Povestea celor 8 ani de captivitate

Românul răpit în Burkina Faso a fost eliberat. Povestea celor 8 ani de captivitate

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   17:15
Românul răpit în Burkina Faso a fost eliberat. Povestea celor 8 ani de captivitate
Sursa foto: antena3CNN

Românul Iulian Gherghuț, răpit de teroriști în Burkina Faso, a fost eliberat după 8 ani de captivitate.

Filmul operațiunii de salvare a românului ținut ostatic opt ani în Africa: "Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă!"

Acesta a ajuns, joi, în țară cu o cursă specială după o operațiune de salvare specială. SIE și diplomația română au purtat negocieri dificile, informează MAE.

Potrivit procedurilor, el va intra într-o perioadă de informare, în care ofiţerii statului român vor încerca să afle ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acţiunii, finalizate astăzi prin aducerea în ţară a cetăţeanului român Iulian Gherguţ este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul celulei de criză interinstituţională.

Povestea răpirii lui Iulian Gherguț

Românul este din satul Traian, comuna Sâmbăoani, județul Neamț. El a fost luat ostatic de o grupare islamică la 4 aprilie 2015,  într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. 

Doi ani mai târziu, în iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu 6 ostatici străini. Printre aceştia se afla şi Iulian Gherguţ.  De-a lungul anilor s-au aflat doar frânturi de informaţii despre detenţia în Mali a acestuia. Au apărut înregistrări video ale acestuia, slăbit, cu fața bronzată, până în anul 2018. Acestea au fost difuzate de răpitori pentru a cere eliberarea. Autoritățile române nu au dat publicității nicio informație despte cererile grupării islamiste. 

Procurorii DIICOT au deschis apoi dosar penal in rem pentru terorism în legătură cu răpirea românului.

Românul răpit în Burkina Faso a fost eliberat

×