x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Româncele care și-au bătut agresorul, cercetate penal

Româncele care și-au bătut agresorul, cercetate penal

de Diana Scarlat    |    18 Sep 2018   •   08:49
Româncele care și-au bătut agresorul, cercetate penal
Sursa foto: Lauren Bates/Getty Images/Flickr RF

Trei românce au foat atacate de un tunisian care le-a urmărit până în toaletă, într-un bar din localitatea italiană Civitanova dar, după ce femeile au reușit să scape de agresorul sexual, sunt acum cercetate pentru lovirea celui care ar fi putut să le violeze. Și tunisianul este cercetat pentru agresiune sexuală, însă cele care s-au apărat ar putea fi și ele acuzate. Nu doar Italia are această problemă legislativă, ci și România.

Poliția italiană a primit vineri dimineață un apel pentru a interveni în cazul unei altercații dintr-un bar din regiunea Marche, unde un imigrant tunisian a fost bătut de trei românce, după ce le-a agresat sexual. Bărbatul a intrat în toaleta barului, ar fi încercat să o sărute pe una dintre ele și a pipăit-o, iar femeia s-a apărat, lovindu-l peste față cu inelele de pe degete, astfel încât i-a provocat o tăietură la buze. În timp ce agresorul este cercetat pentru violență și hărțuire sexuală, româncele sunt cercetate și ele pentru loviri asupra agresorului. „Probabil se merge pe ideea depășirii legitimei apărări, care există și în legislația românească. Am avut un astfel de caz de omor. Femeia a fost atacată de un individ, cu un topor, ea a reușit să-l dezarmeze, dar a luat toporul și l-a lovit pe agresor în cap. Astfel, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru omor, deși era în legitimă apărare, dar s-a considerat că s-a depășit legitima apărare”, a explicat, pentru Jurnalul, fostul șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, Dan Antonescu.

Aspectele în favoarea legitimei apărări

În România, cazul s-ar putea rezolva în favoarea româncelor, respectiv a celei care l-a lovit pe agresorul sexual, în timp ce se apăra, însă pentru procesele din alte țări este nevoie și de corelarea cu legislația din țara respectivă, dar și de interpretarea corectă, din partea judecătorului. Și, evident, de un avocat bun, care să apere corect victima. „Consider că ne aflăm în fața unui caz de legitimă apărare, deoarece victima era în fața unui atac direct, imediat, material şi real, îndreptat împotriva sa. Riposta a fost îndreptată împotriva agrsorului, fiind proporționată cu agresiunea, în sensul că cea care s-a apărat nu a folosit arme de foc sau mijloace contondente, ci doar s-a apărat cu mâinile. Relevant este faptul, după cum relatează presa din Italia, că agresorul a fost lovit în față și nu în partea de spate, ceea ce înseamă că femeia nu a atacat, ci doar s-a apărat, că actul de violență din partea ei s-a produs concomitent cu agresiunea tunisianului”, a explicat, pentru Jurnalul, Rodica Vlaicu, specialist în Drept, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Potrivit art. 19 alin. 2 Cod Penal ”Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului”. Raportul de proporţionalitate se stabileşte de la caz la caz, în funcţie de situaţia de fapt, și în fiece caz aparte există necesitatea de a fi luate în considerare atât obiectul atacat de agresor şi obiectul vătămat de cel aflat în legitimă apărare, cât şi mijloacele folosite de agresor pentru realizarea atacului şi cele folosite de către cel atacat pentru înlăturarea atacului.

Rodica Vlaicu, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat

Acțiunea trebuie să se îndrepte împotriva agresorului, pentru a se considera legitimă apărare. Doar dacă apărarea nu se îndreaptă împotriva agresorului, acțiunea este considerată ca având caracterul unei răzbunări, pentru care făptuitorul răspunde penal.

Legislația nu explică noţiunea de proporţionalitate, însă este de la sine înţeles că pentru a respinge un atac este nevoie ca apărarea să fie mai intensă decât acesta, dat fiind faptul că o altfel de apărare nu ar fi eficientă.

 

×
Subiecte în articol: romance cercetate penal italia