x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social În mediul rural, oamenii nu au acces la servicii medicale: Organizație de pacienți: 5 cazuri de cancer, depistate în 16 zile de testări prin sate

În mediul rural, oamenii nu au acces la servicii medicale: Organizație de pacienți: 5 cazuri de cancer, depistate în 16 zile de testări prin sate

de Monica Cosac    |    24 Noi 2023   •   08:40
În mediul rural, oamenii nu au acces la servicii medicale: Organizație de pacienți: 5 cazuri de cancer, depistate în 16 zile de testări prin sate

​​​​​​​Nu mai puțin de 33 de români au aflat că au cancer - dintre cei 11.500 de oameni din mediul rural care au beneficiat de controale și testări medicale gratuite la ei în sate - în cei 10 ani ai caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Doar în acest an, în opt weekenduri pe teren, au fost depistate cinci persoane cu afecțiuni oncologice. Cezar Irimia, președintele organizației de pacienți, și medicii care au participat la această caravană au atras atenția asupra unei probleme tot mai acute în România: lipsa accesului la servicii medicale. „Ce facem noi este foarte frumos, dar este doar o picătură”, avertizează medicii.

Caravana din acest an s-a desfăşurat în perioada septembrie-noiembrie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 km de cel mai apropiat spital, în judeţele: Braşov (Teliu); Galaţi (Suhurlui, Cuza Vodă); Vaslui (Olteneşti, Gârceni); Vrancea (Câmpuri, Tulnici) şi Dolj (Măceşu de Sus).

O echipă formată din medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare a mers în aceste comune şi a făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice - analize de sânge, de urină, măsurarea tensiunii, greutăţii, înălţimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic şi dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar -, iar persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar, dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

Dintre cele peste 1.200 de persoane care s-au prezentat la aceste controale și testări medicale 72% au fost femei, iar 28% - bărbați. Mai mult de jumătate au avut vârste de peste 50 de ani, iar trei din patru au obezitate sau exces ponderal. 

 „1.204 persoane au venit la testări. Doamnele sunt mai conștiincioase în a face aceste controale. Bărbații încă merg pe principiul: «dacă nu mă doare nimic, de ce să merg la medic?!». De aceea, noi ne-am propus să facem și educație sanitară, nu numai investigații”, a afirmat, ieri, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), la o masă rotundă organizată la Senat. 

„Dacă o persoană şi-ar fi făcut aceste controale şi ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2.760 de lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulţi oameni de la sate nu au aceşti bani. De multe ori nu au nici specialişti în judeţ sau mijloace de transport”, a mai spus Irimia. 

Unii refuză investigațiile suplimentare pentru că nu bani 

Două femei au fost depistate cu cancer mamar, iar alte patru femei cu suspiciuni mari au primit recomandare de biopsie, un bărbat a fost confirmat cu cancer de prostată (iar alți trei - cu suspiciune de cancer) și două persoane au aflat că au cancer de piele. Pentru alți 12 oameni există suspiciuni de cancer de piele (10 pentru carcinom bazocelular și 2 carcinom spinocelular).  

Din păcate, au existat și persoane care au refuzat să meargă la biopsie, atât de teama unui diagnostic de cancer, cât și pentru că nu aveau bani pentru eventuale investigații medicale suplimentare. 

Reprezentantul organizației de pacienți și medicii care au participat la aceste caravane au atras atenția asupra unei probleme tot mai acute în România: lipsa accesului la servicii medicale. 

Totodată, Cezar Irimia a subliniat faptul că a devenit foarte dificilă colaborarea cu clinicile private. 

„Dacă noi am descoperit în 16 zile de controale 5 cazuri de cancer, vă dați seama că este mare nevoie de astfel de caravane! Și mai este nevoie, de asemenea, de acces facil la servicii medicale. Până și nouă, care cunoaștem cum funcționează sistemul și cunoaștem medici în toată țara, ne-a fost greu uneori să găsim soluții pentru mamografii și biopsii, chiar și în orașe mari. De asemenea, o altă mare lipsă o reprezintă navigarea pacienților și comunicarea cu ei. Mulți pacienți pe care i-am programat la clinici private pentru investigații suplimentare ne-au spus că nu li se explică rezultatul și nu li se oferă informații despre pașii următori”, a spus președintele FABC.

Medic: „Au fost femei care au venit 7 km pe jos”

„Cea mai importantă problemă, mai ales în mediul rural, este accesibilitatea la serviciile medicale. Nici la orașe nu găsim asemenea servicii, ce să mai vorbim în mediul rural! Îmi aduc aminte, în Vaslui, la Oltenești, au fost 5-6 femei care au venit 7 km pe jos. Dacă în joia aia ploua, sigur nu veneau”, a povestit dr. Adrian Ghiță, unul dintre medicii care au participant la caravană, subliniind faptul că, din această cauză mulți oameni, chiar dacă vor, nu pot să se testeze.

Potrivit medicului, este nevoie și de o implicare mai mare din partea autorităților locale, care să le pună oamenilor la dispoziție un mijloc de transport, pe modelul autobuzelor școlare, care să ducă pacienții la controale medicale în orașe. „Ce facem noi este foarte frumos, dar este doar o picătură”, a mai spus medicul. 

„Am avut un sistem sanitar foarte bine pus la punct până în 1989”

Pe de altă parte, dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, consideră că rezultatele caravanei sunt foarte bune, tocmai pentru că, prin organizarea acestor testări prin sate, a fost dată „o a doua șansă la viață unor oameni”.

„Lucrurile sunt complicate în sistemul sanitar, după cum bine știm cu toții. Am avut un sistem sanitar foarte bine pus la punct până în 1989: de la dispensar medical, la policlinică, respectiv spital - șnur. În momentul de față avem o serie de probleme de organizare, pe care sper să le depășim în 2024 și să încercăm să recreionăm un sistem de sănătate pentru a-l aduce la nivelul acestui secol”, a ținut să spună Streinu-Cercel, adăugând că în prezent se vorbește foarte mult de digitalizare, „dar nu digitalizăm nimic”.   

„Nediagnosticarea la timp a acestor neoplasme se asociază cu decesul. Diagnosticarea îi mai dă încă o șansă la viață. Cu cât mai multe astfel de caravane, cu atât mai bine”.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cancer romani test caravana medici