x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 74% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Armata, pe primul loc la încredere

74% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Armata, pe primul loc la încredere

de Andreea Tiron    |    28 Noi 2022   •   09:04
74% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Armata, pe primul loc la încredere
Sursa foto: Hepta

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) a efectuat un sondaj de opinie, la nivel naţional, în perioada 8-22 noiembrie 2022. Armata și pompierii sunt instituțiile în care românii au cea mai mare încredere. Biserica, pe locul 3.

La capitolul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere, pe primul loc se situează armata, cu 65%, urmată de pompieri, biserică, primărie, mass-media, ONG-uri și guvern. 

86% dintre români, afectați de creșterea prețurilor

Întrebați dacă în România lucrurile merg într-o direcție bună sau greșită, 74% dintre cetățeni au răspuns că ne îndreptăm într-o direcţie greşită.

În ceea ce priveşte principalele probleme ale ţării, românii consideră că preţurile, inflaţia, utilităţile şi preţul energiei (27%) şi nivelul de trai, pensiile şi salariile (19%) sunt cele mai importante situaţii ce trebuie rezolvate de urgenţă.

Totodată, 47% dintre români au spus că sunt foarte afectaţi de creşterea preţurilor, în timp ce 39% au răspuns că sunt destul de afectaţi şi doar 13% au spus că sunt afectaţi destul de puţin sau foarte puţin.

În ceea ce priveşte preţurile, peste 90% dintre români se aşteaptă ca în următoarele luni preţurile să crească la energie, alimente, întreţinere şi carburanţi.

La capitolul pensii speciale, românii consideră că cei care ar fi îndreptăţiţi să primească astfel de pensii sunt piloţii şi personalul aeronautic (75%), dar şi pensionarii militari (44%) sau cei din Justiţie (34%) ori MAI (23%).

Despre aderarea României la Spaţiul Schengen, 45% dintre români consideră că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului, în timp ce 24% cred că mai degrabă România nu va intra în Schengen.

PSD, pe primul loc în preferințele electoratului

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 34% dintre români ar vota PSD, 24% PNL, 12% AUR, 9% USR, 5% UDMR, 4% PMP și 4% PUSL.

La sondaj au participat 1067 respondenţi în vârstă de 18 ani şi peste. Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor.

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

sondaj curs noiembrie 2022

×
Subiecte în articol: armata incredere sondaj romania