x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România exportă animale chinuite, acuză activiștii

România exportă animale chinuite, acuză activiștii

de Dan Radu    |    22 Noi 2017   •   11:50
România exportă animale chinuite, acuză activiștii
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

România riscă să fie sancţionată de organismele europene pentru încălcarea reglementărilor privind transportul de animale vii, a avertizat, ieri, ONG-ul Animals International. Potrivit organizaţiei, animalele exportate de ţara noastră sunt transportate în condiţii inumane. Exportatorii spun, însă, că problema este la transportatori.

Gabriel Păun, directorul pentru UE al ONG-ului Animals International, spune că a sesizat Comisia Europeană şi Parlamentul European în legătură cu felul în care sunt transportate animalele vii din România în străinătate. Animals International a prezentat imagini cu animale din România sunt legate cu frânghii și lanțuri sau ridicate de unul sau două picioare, înaintea sacrificării, în ţările de destinaţie. Imaginile fac parte dintr-o investigaţie pe care ONG-ul a derulat-o pe parcursul a opt luni. "Această investigație scoate la lumină un eșec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute în România sunt transportate în maniere care încalcă reglementările UE și hotărârile Curții Europene de Justiție, în timp ce animalele sunt sacrificate în mod barbar cu încălcarea standardelor internaționale", a declarat Gabriel Păun. "Am prezentat deja o parte din această investigație Comisiei Europene și Parlamentului European. Domnul Vytenis Andriukaitis, comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care să înlocuiască exportul de animale vii cu carcase", a adăugat acesta.

Reacţia exportatorilor

Mary Pană, preşedintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din Româna, spune, însă, că problema ţine de personalul pe vapoarele care fac transportul de animale, nu e exportatori. "Serviciile veterinare sunt asigurate de partea română doar până la îmbarcare şi sunt făcute la standarde UE. Din păcate, cei care lucrează pe aceste vapoare nu sunt instruiţi, iar încercările noastre de a-i instrui au eşuat, pentru că nici măcar nu vorbesc o limbă de circulaţie internaţională, să nu mai zic româna", a declarat Mary Pană pentru Jurnalul. Aceasta a precizat că din cele 42 de nave care fac transportul animalelor spre Orientul Mijlociu, niciuna nu este sub pavilion românesc. Mary Pană a adăugat că prezentarea Animals International i-a lăsat "un gust amar", spunând că imaginile nu sunt de actualitate. "Acel ONG este unul din Australia, noi suntem la concurenţă mare cu Australia pentru piaţa din Israel", a spus Mary Pană.

×
Subiecte în articol: România exportă animale