x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: Românii au cea mai grea viață dintre toți cetățenii UE

Studiu: Românii au cea mai grea viață dintre toți cetățenii UE

07 Oct 2020   •   12:34
Studiu: Românii au cea mai grea viață dintre toți cetățenii UE
Sursa foto: pixabay.com

Românii au cel mai greu trai dintre toți cetățenii Uniunii Europene, aflându-ne pe ultimul loc la calitatea vieții și bunăstării sociale. Iar din 163 de state ale lumii, țara noastră este se află pe locul 45, potrivit Indicelui de Progres Social 2020, realizat de Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.

Scorul înregistrat este de 78,35 de puncte din 100, ceea  ce ne clasează în categoria a treia, după state precum Bulgaria, Barbados sau Mauritius. 

Ne aflăm pe locul 45 în lume la satisfacerea nevoilor de bază, pe poziția 49 la oportunități și pe 57 la bunăstare. 

Cele mai bune scoruri au fost înregistrate la siguranța personală - 36, drepturi - 46, acces la educație avansată - 49, comunicații și informații - 49. 

Cel mai slab stăm la sănătate și bunăstare - 85, incluziune socială -91, locuință - 90.

În fruntea clasamentului mondial se află Norvegia, Danemarca și Finlanda, iar în coadă sunt Republica Centrafricană, Ciad și Sudanul de Sud. 

Cea mai bună calitate a vieții dintre statele central și est-europene o au Slovenia - 22, Estonia - 24, Cehia - 25, Polonia - 31, Lituania - 32, Letonia - 35, Slovacia - 36, Croația - 39, Ungaria - 40, Bulgaria - 43.

"În contextul generat de pandemia de COVID-19, calitatea vieţii şi bunăstarea socială se află pentru prima dată în scădere în ultimii zece ani. Indicele global raportat la populaţie a crescut de la 60,63 din 100 în 2011, la 64,24 în 2020.

În perioada 2011-2020, 155 dintre ţările analizate au cunoscut o îmbunătăţire cu cel puţin un punct a calităţii vieţii şi bunăstării sociale, în timp ce 42% dintre acestea au înregistrat scoruri mai mari cu cinci sau mai multe puncte.

SUA, Brazilia şi Ungaria sunt singurele trei ţări care au înregistrat un declin privind indicele de progres social în acest interval.

Din 2011 până în prezent, coordonatele care s-au îmbunătăţit la nivel global sunt accesul la informaţii şi comunicaţii, accesul la educaţie avansată, locuinţă şi apă şi salubritate. Drepturile personale şi incluziunea se regăsesc printre indicatorii care au scăzut de-a lungul perioadei analizate, în timp ce siguranţa personală şi calitatea mediului au stagnat", arată analiza.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 163 de ţări, pe baza analizei a trei dimensiuni principale.

 

×