Cele 77 de medalii de aur obţinute de elevii români, de-a lungul timpului, la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO), clasează ţara noastră pe poziția a şasea, în topul națiunilor prezente la această competiție, la egalitate cu fosta URSS. Cu mult în urma noastră s-au clasat state cu pretenţii din Europa de Vest, precum: Germania (51 medalii de aur), Marea Britanie (48 medalii de aur) sau Franţa (24 medalii de aur).
Clasamentul IMO se bazează pe datele colectate în perioada 1959-2019, iar pe primul loc este China, cu cele mai multe medalii de aur (157). Pe următoarele poziţii s-au situat: Statele Unite (130 medalii de aur), Rusia (99 medalii de aur), Ungaria (82 medalii de aur) şi Coreea de Sud (79 medalii de aur). Printre ţările care s-au clasat după România se regăsesc şi: Bulgaria (54 medalii de aur), Japonia (42 medalii de aur), Canada (33 medalii de aur) sau Polonia (30 medalii de aur).
Foarte puţini oameni ştiu că prima Olimpiada Internațională de Matematică s-a ținut chiar în România, în 1959. Deşi, în acest an, România s-a situat pe locul 17 din 112 state participante la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO), de-a lungul istoriei acestei competiții, echipele din ţara noastră au reuşit să ia, în total, 77 de medalii de aur şi alte aproape 250 de medalii de argint şi de bronz.
De 5 ori, cei mai tari la matematică
Important de menţionat este şi faptul că, din 1959 până în prezent, România a câștigat primul loc pe națiuni de 5 ori, deține recordul la numărul de olimpiade internaționale de matematică pe care le-a organizat și, alături de statul vecin, Bulgaria, a mai înregistrat un record la capitolul prezențe, cu participare la toate edițiile olimpiadei.
Locul 6 în lume, la fizică
Statisticile oficiale relevă că românii stau bine şi la fizică. Concret, în perioada 1967-2019, cu un număr de 48 de medalii de aur, România este pe locul 6 în clasamentul țărilor participante la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO). Prima medalie de aur la IphO a fost obţinută de echipa României în 1969.
În cele 60 de participări la Olimpiada Internațională de Matematică, pe lângă medaliile de aur, românii s-au întors în ţară şi cu 144 de medalii de argint şi 105 medalii de bronz.
Programele şcolare, revizuite
Rezultatele obţinute la olimpiadele internaţionale sunt, practic, la polul opus faţă de ce atătau testele PISA, ce au provocat scandal în ţara noastră, dar care, potrivit specialiştilor, nu reflectă neapărat modul în care elevii români înțeleg matematica.
Cu toate acestea, ministrul Educaţiei a anunţat, ieri, la o dezbatere despre rezultatele testelor PISA, că va lua câteva măsuri urgente. „Ne vom concentra să revizuim urgent programele şcolare, numai după ce vom constitui grupurile de lucru pentru stabilirea planurilor cadru. Acesta e cel mai urgent lucru pe care îl putem face la nivelul Ministerului Educaţiei. Totodată, voi propune şi activarea - dacă putem spune aşa - a articolului 26 din Legea educaţiei naţionale, care prevede constituirea unor şcoli de aplicaţie, unor şcoli-pilot în care să vedem dacă funcţionează”, a spus Monica Anisie.