x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o amenințare

Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o amenințare

de Redacția Jurnalul    |    10 Sep 2024   •   15:15
Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o amenințare

Un studiu recent relevă o schimbare semnificativă în atitudinea românilor față de Covid-19, pe fondul creșterii numărului de cazuri. Conform datelor, 55% dintre români sunt puțin sau deloc îngrijorați de riscul de infectare, în timp ce 67% nu se așteaptă la reintroducerea măsurilor restrictive.

Studiul realizat de Reveal Marketing Research arată că 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 3 luni, cele mai multe cazuri fiind raportate în cercul de prieteni și colegi (40%) sau în familie (32%).

De asemenea, 29% dintre respondenți au avut simptome ce ar fi putut indica o infecție, însă nu au optat pentru testare. În schimb, 9% au confirmat infectarea cu ajutorul unui test pozitiv.

Referitor la gravitatea simptomelor, majoritatea celor infectați au menționat simptome moderate (41%) sau ușoare (34%). Cu toate acestea, 11% dintre respondenți au avut forme severe ale infecției, un procent semnificativ mai mare fiind întâlnit în rândul persoanelor de peste 55 de ani (30%), cunoscute pentru vulnerabilitatea crescută în fața virusului.

Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research, subliniază că „faptul că o treime dintre români au prezentat simptome de Covid-19 în ultimele 3 luni, dar nu s-au testat, reflectă o scădere a percepției asupra amenințării reprezentate de virus. Aceasta poate fi cauzată de o percepție redusă a riscurilor asociate simptomelor ușoare sau moderate sau de teama de rezultate pozitive ce ar putea duce la izolare și restricții.”

În ciuda creșterii numărului de cazuri, 67% dintre români nu cred că vor fi impuse măsuri restrictive în următoarele luni. Această opinie este predominantă în rândul persoanelor cu vârste între 45-55 de ani (75%) și al celor fără copii sub 18 ani (71%).

De asemenea, 55% dintre români declară că nu sunt îngrijorați de riscul infectării, atitudine mai des întâlnită la bărbați (59%) și la tinerii din Generația Z (61%). Totuși, 34% dintre respondenți exprimă o îngrijorare moderată, iar 11% sunt foarte îngrijorați.

În ceea ce privește măsurile de prevenție, cum ar fi purtarea măștii sau distanțarea socială, majoritatea românilor (45%) le respectă doar parțial, iar 23% consideră că acestea nu mai sunt necesare. În plus, 7 din 10 români nu iau în considerare vaccinarea preventivă pentru a evita o eventuală infectare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romani COVID amenintare percepţie cazuri