România se numără printre ţările cu un consum foarte mare de sare, iar acest lucru se reflectă direct în starea de sănătate a populaţiei. Medicii avertizează că tot mai mulţi români suferă hipertensiune aterială, de la vârste tot mai mici, în ciuda accesului la tratament, iar unul dintre principalii factori care favorizează instalarea bolii este consumul exagerat de sare. Potrivit acestora, este nevoie de legi care să oblige industria alimentară să scadă cantitatea de sare din semipreparate.
Hipertensiunea arterială este o afecţiune cu o prevalenţă mare peste tot în lume, fiind şi principalul factor de risc pentru ateroscleroză şi complicaţii cardiovasculare. La acest capitol, însă, România este fruntaşă între fruntaşi. „Dacă ne uităm la ţările din jurul nostru, vedem că prevalenţa hipertensiunii în România este depăşită numai de Serbia. (...) Prevalenţa a crescut, a ajuns la 45%”, atenţionează prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.
Situaţia este alarmantă având în vedere că numărul bolnavilor a crescut în ciuda faptului că sunt mai bine trataţi şi mai constant. „Vedem că şapte din zece adulţi hipertensivi sunt trataţi, trei din zece au valori controlate. Totuşi prevalenţa este mai mare. Probabil, în primul rând, pentru faptul că au un stil de viaţă prost şi că obezitatea, diabetul, dislipidemiile şi, mai ales, consumul de sare au crescut în loc să scadă. În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi - şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame, facem parte dintre ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame”, a precizat medicul cardiolog, la Congresul UMF „Carol Davila”. Cardiologul a subliniat că „sarea este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi”.
Alţi medici spun că există hipertensivi care ajung la un consum de sare şi mai mare, chiar de până la 80 de grame pe zi.
„Trebuie să încercăm să convingem societăţi ştiinţifice, minister de Sănătate, minister poate de Educaţie şi patronatele din industria alimentară să promovăm prin Parlament legi care să reducă nu foarte mult consumul, dar să începem cu puţin şi să putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Pâinea este cel mai sărat produs”, a atenţionat prof. dr. Maria Dorobanţu, cardiolog.