x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Rugăciunea s-a mutat în lumea virtuală

Rugăciunea s-a mutat în lumea virtuală

de Mariana Zaharia    |    11 Feb 2020   •   10:58
Rugăciunea s-a mutat în lumea virtuală

Sfinții din calendarul ortodox s-au adaptat vremurilor. Nu mai sunt trecuți doar pe hârtie, în cărţile bisericeşti ori pictaţi pe icoane şi în lăcaşurile sfinte, ci sunt tot mai prezenţi și în mediul online, pe rețele de socializare. Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae sau Sfântul Vasile au pagini cu mii, ba chiar sute de mii de urmăritori, unde sunt postate rugăciuni, sfaturi pentru credinicioși și fotografii cu biserici.

 

Faptul că, în mare parte, românii sunt oameni credincioși este un lucru știut deja. În ciuda acestui lucru, bisericile sunt pline doar de sărbători și, în unele cazuri, duminica. Acum pare că, dacă putem să ne îmbrăcăm cu haine comandate online, să mâncăm ceea ce dorim tot alegând de pe internet sau chiar să ne găsim perechea, și rugăciunea s-a mutat tot în lumea virtuală.

 

Sfântul Nectarie, cel mai mare succes online

Mai multe pagini de Facebook cu numele sfinților ortodocşi sunt urmărite de mii de oameni. Sfântul Nectarie din Eghina, cunoscut în tradiție ca vindecător, are cei mai mulți urmăritori. Mai exact, peste 800.000 de urmăritori. Oameni din toată țara au dat follow paginii Sfântului Ierarh Nectarie, unde sunt postări aproape zilnic. Credincioşii primesc aici sfaturi despre cum să depășească păcatul, despre iertare, dar află diverse lucruri și despre alți sfinți ortodocşi, atunci când sunt sărbătoriți.

Mai puțin activ în mediul online este Sfântul Gheorghe, iar asta îl duce la coada clasamentului ca număr de prieteni virtuali. Are aproape 2.000 de follow-eri și se recomandă ca având, ca domeniu de activitate, educația. În ceea ce privește conţinutul, sunt preferate diverse materiale apărute în mass media şi care au legătură biserica sau religia, decât comunicarea directă cu credincioşii.

 

Sfântul Ioan şi Sfântul Andrei postează doar pentru prieteni

Sfântul Ioan are o pagină de Facebook privată, adică trebuie să îi devii prieten sau urmăritor ca să îi poți vedea postările, iar același model îl urmează și pagina Sfântul Andrei.

În schimb, pe pagina Sfântului Nicolae este loc pentru toată lumea. Nu doar că este public, dar le și permite celor care îl urmăresc să posteze pe perete lui. Așa se face că o doamnă care a fost să ia lumina sfântă de la mormântul lui Iisus, a filmat momentul și l-a pus acolo să se bucure de experienţa sa și alți credincioși.

 

Am întrebat mai mulți preoți ce părere au despre acest mod de reprezentare a sfinților pe internet și ne-au spus că orice loc de rugăciune este bun , însă oamenii nu trebuie să înlocuiască mersul la biserică cu accesarea rețelelor de socializare.

×