x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social S-a cântărit mârlănia de pe plajă: o tonă

S-a cântărit mârlănia de pe plajă: o tonă

de Diana Scarlat    |    29 Iul 2016   •   16:52
S-a cântărit mârlănia de pe plajă: o tonă
Sursa foto: Maciej Bledowski/Getty Images/iStockphoto

Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) și Asociația Litoral-Delta Dunării promovează la nivel internațional turismul pe litoralul românesc și speră să atragă pe plajele noastre zeci de mii de străini. Anul acesta au crescut semnificativ vânzările și investițiile pe Litoral, dar străinii sunt deja oripilați de gunoiul pe care îl găsesc peste tot. În acest moment nu există o lege organică în baza căreia să poată fi amendați usturător cei care lasă gunoiul în spațiul public, iar autoritatea de control nu poate decât să-i amendeze pe administratorii plajelor, dacă se fac sesizări.

Stațiunea Mamaia este în topul curățeniei pe plaje, dar a devenit și propunere pentru Guiness Book, după ce un grup de rromi tradiționaliști a considerat, acum două săptămâni, că nu încalcă legea dacă sacrifică un porc și-l tranșează lângă plajă, în apropierea campingului din cea mai luxoasă stațiune. Administratorii plajelor și forțele de ordine nu pot face mare lucru pentru a-i determina pe turiști să nu îngroape stațiunile în gunoi, pentru că nu le permite cadrul legal. Anul trecut a fost o propunere legislativă pentru amendarea cu până la 2.500 de lei a celor care aruncă gunoiul în spații publice și nu la pubele, însă legea s-a oprit în Camera Deputaților și nu s-a mai vorbit despre ea. Deși sunt singurii care fac curățenie, cei care administrează plajele sunt și singurii trași la răspundere pentru mizeria pe care o fac turiștii, și nu au dreptul să îi sancționeze, la rândul lor, pe cei care aruncă gunoaie pe plajă. „Cât timp regulamentul nu poate fi impus, pentru că nu avem bază legală, nu îi putem determina să nu mai arunce gunoie unde vor. Poliția locală este singura care poate da amenzi, iar la Costinești abia acum încercăm să o-nființăm. Legea care trebuia să fie aplicabilă la nivel național nu a trecut de Parlament. Nici jandarmii nu au cadru legal pentru a sancționa turiștii, iar până nu se vor lua măsuri punitive, nu se va putea rezolva această problemă. Este nevoie de o asociere între toți operatorii comerciali de pe litoral, pentru a face un cadru legal. O tonă de gunoi strângem de pe plajă, în fiecare seară”, explică Horia Constantinescu, administrator al plajei de la Costinești și consilier local, de anul acesta. Modificarea OUG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale a adoptat anul trecut, tacit, în Senat, în luna mai, dar nu a trecut de Camera Deputaților.

Coșurile de gunoi sunt evitate de români

Nicio plajă nu este iertată de cei care își lasă mizeria pe nisip. „Cei care observă mizerie în aceste locuri ne pot sesiza, iar noi constatăm la fața locului și putem amenda administratorul. Avem acum o sesizare în acest sens, pentru gunoiul care a rămas în urma unui concert din Vama Veche”, spune un angajat al ANT. Cei care au fost la concerte în România știu foarte bine că nu doar pe plajă, ci și pe stadioane, în piețele publice sau în orice alt loc de desfășurare a evenimentelor de acest fel rămân în urma spectacolului tone de gunoi. Pubelele sunt de obicei evitate, atât la concerte, cât și pe stradă, pe faleză sau pe plajă. Aceeași situație este astăzi și la Venus, stațiunea în care s-au făcut investiții private de milioane de euro anul trecut, iar operatorii din turism s-au grăbit să aducă vizitatori străini. „Ne-am chinuit să promovăm stațiunea, am adus mulți turiști, iar acum nu știm ce să le explicăm”, spune un touroperator adus la disperare de situația scăpată de sub control, care afectează toate afacerile din turism, dar și încasările la bugetul statului, pe termen lung. Nici noile plaje, îngrijite de hotelieri, nu scapă de probleme, chiar dacă sunt mai departe de zonele intens frecventate în ultimii ani. „Duminică ne-am trezit cu un grup foarte mare de oameni veniți cu peturi de bere și câini, deși li s-a explicat că nu permitem accesul cu animale. Au făcut gălăgie, au deranjat pe toată lumea și au aruncat gunoaiele pe nisip, iar noi nu prea avem cum să-i oprim”, spune și managerul complexului Blaxy, care administrează plaja dintre Olimp și 23 August.

 

Noi în fiecare noapte curățăm plaja cu utilaje speciale. Curățenia se termină la ora 6:00, iar la ora 8:00 este deja tragic. În fiecare seară strângem circa 200 de saci de 240 de litri fiecare. Horia Constantinescu, administrator de plajă la Costinești

 

Noi nu avem probleme, pentru că avem o echipă care se ocupă de siguranță. Turiștii noștri au pachete all-inclusive, în care intră și șezlongurile, iar în zona pe care o administrăm nu vin oameni din afară. Marius Usturoiu, manager Mercur-Minerva, Mamaia

 

Și primăriile ar putea vota regulamente care să prevadă amenzi pentru cei care aruncă pe plajă gunoaie, dar situația actuală arată fie că aceste reguli nu au fost adoptate în consiliile locale, fie că ele există și nu pot fi aplicate decât de Poliția Locală, care nu este înființată în toate localitățile de pe Litoral. 

 

- 2 milioane de turişti români aleg anual litoralul românesc

- 50.000 de turişti străini ajung pe Litoral în mod organizat sau pe cont propriu

- 20.000 de turişti străini cumpără programe opţionale pe litoralul românesc

-10.000 dintre ei achiziţionează pachetele prin agenţiile de turism

- 20.000 de pasageri ai vaselor de croazieră care acostează în portul Constanţa, turişti care cumpără servicii opţionale pe litoralul românesc se adaugă celor care vin în România pe cont propriu sau prin agenții.

SURSA: studiu realizat de agenția de turism Paradis Vacanţe de Vis

×