x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Salvatori SMURD, morți dincolo de Prut, decoraţi post-mortem de preşedintele Republicii Moldova

Salvatori SMURD, morți dincolo de Prut, decoraţi post-mortem de preşedintele Republicii Moldova

01 Dec 2016   •   22:45
Salvatori SMURD, morți dincolo de Prut, decoraţi post-mortem de preşedintele Republicii Moldova

Membrii echipajului SMURD Iaşi care şi-au pierdut viaţa în tragedia aviatică petrecută dincolo de Prut au fost decoraţi, post mortem, de preşedinte Republicii Moldova, distincţiile fiind înmânate de Ziua Naţională a României de consulul Republicii Moldova la Iaşi, Ioan Coşer.

Piloţii Doru Gavril şi Voicu Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul medical Gabriel Sandu au fost decoraţi post mortem "în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, precum şi pentru curajul, dârzenia şi spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieţi omeneşti în situaţii excepţionale".

Decoraţiile au fost înmânate de consulul Republicii Moldova la Iaşi, Ioan Coşer, în cadrul unei ceremonii organizate joi seara de primarul Iaşiului, Mihai Chirica, la sediul Primăriei, cu prilejul aniversării a 98 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

La eveniment au fost prezenţi Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi şi Dan Iamandi, inspectorul şef al Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Cu acest prilej, Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi a reamintit că salvatorii morţi la Cahul sunt adevăraţi eroi, întrucât, deşi misiunea lor în statul vecin se terminase, ei şi-au continuat zborul pentru un pacient aflat în comă, ventilat, care necesita o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

"Şi-au curmat zborul la Haragâş, pe 2 iunie. Şi-au continuat însă misiunea de pe pământ prin copii lor şi prin tot ce au lăsat în urmă, prin pacienţii care trăiesc pentru că ei i-au salvat, prin studenţii şi medicii rezidenţi îndrumaţi de Mihaela Dumea, prin asistenţii formaţi de Gabi Sandu, prin piloţii de la Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi", a spus în discursul său Diana Cimpoeşu.

Pe 2 iunie, un elicopter SMURD de tip EC 135, s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Haragâş, Republica Moldova, în timpul unei misiuni de salvare. În urma impactului cu solul, toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Sursa: AGERPRES

×