x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sanitas: Grevă generală în Sănătate, după Paşti

Sanitas: Grevă generală în Sănătate, după Paşti

de Monica Cosac    |    13 Mar 2018   •   17:13
Sanitas: Grevă generală  în Sănătate, după Paşti
Sursa foto: Victor Stroe

Federaţia Sanitas, organizaţia sindicală cu cei mai mulţi membri din sectorul sanitar, a decis, ieri, să declanşeze greva generală după Paşti. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi din cauza regulamentului de sporuri din Sănătate şi a legii salarizării şi spun că salariile personalului medical au crescut „doar pe hârtie”. Ministrul Sorina Pintea consideră că nu există motive de grevă, având în vedere că nu există scăderi de venituri în sistemul de Sănătate.

Sindicaliştii subliniază fatul că „guvernanții nu-și țin promisiunile făcute – nici cele legate de modificările Legii-cadru a salarizării, nici cele privind noul Regulament de sporuri” şi spun că sunt tot mai multe nemulţumiri ale angajaților din sănătate și asistență socială, legat de „discriminările salariale practicate de actuala guvernare”. Prin urmare, au decis declanşarea protestelor, acestea debutând cu patru zile de pichetări la Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, în 20, 22, 27 şi 29 martie, iar în luna aprilie va fi organizat un miting cu peste 20.000 de participanţi. Începând de azi, şefii Sanitas vor strânge şi semnături în vederea declanşării unei greve generale în Sănătate şi asistenţă socială.

Sindicaliştii Sanitas au votat mai multe revendicări, printre care: eliminarea plafonării sporurilor la 30% pe ordonator principal de credite, respingerea anexei 10 privind sporurile – „care, practic, reprezintă un ajutor social pentru unii, în niciun caz un regulament corect de sporuri”, dar şi majorarea salariilor pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială. „A treia revendicare, poate cea mai importantă, este majorarea salariilor pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială, alţii decât asistenţii şi medicii, cărora le-a crescut de la 1 martie 2018. Ei aveau aşteptări de o creştere de 25%, aşa cum prevedea Legea salarizării, numai că odată a cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat s-a anulat această creştere. Vrem o creştere reală de 25% pentru toate aceste categorii”, a spus preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu. În cazul în care revendicările lor vor rămâne nerezolvate, pasul următor este declanşarea grevei generale, după Paşti.

Ministru Sănătăţii consideră  că, atâta timp cât salariile n-au scăzut, „ar fi o ipocrizie din partea celor de la Sanitas să declanşeze greva”, dar că va continua discuţiile cu sindicaliştii.

Sorina Pintea a mai menţionat că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi s-a stabilit că sporurile din Sănătate nu pot depăşi plafonul de 30% din nivelul de salarizare.

„Am avut discuţii şi cu ministrul Finanţelor pe această temă şi trebuie să înţelegem că statul nu poate oferi un nivel mai mare de 30 al sporurilor din Sănătate. Dar să nu uităm că se pot acorda sporuri şi din veniturile proprii ale spitalelor”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sătănăţii

 

 

 

×