x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări legislative care protejează femeile

Schimbări legislative care protejează femeile

de Diana Scarlat    |    14 Feb 2018   •   14:17
Schimbări legislative care protejează femeile

Abuzurile asupra femeilor, actele de violență, până la crime comise de partenerii de viață s-au înmulțit în ultima perioadă, mai ales pentru că legislația este foarte permisivă. O nouă schimbare a legii va putea să aducă o scădere a numărului de agresiuni, dar nu numai autoritățile, ci întreaga societate ar trebui să se implice în stoparea actelor de violență. Zeci de fundații și asociații nonprofit luptă pentru a schimba situația actuală din societatea românească.

Numărul agresiunilor asupra femeilor e în continuă creștere, de la un an la altul, în ciuda faptului că s-au înmulțit campaniile de conștientizare și s-a îmbunătățit în ultimii ani legislația în privința ordinului de protecție. În anul 2017 au fost raportate Poliției 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Statisticile arată că furia bărbaților se revarsă asupra femeilor și a copiilor, de cele mai multe ori în familie sau în cuplu. Cei mai mulți agresori sunt adulți de sex masculin (92%), iar cele mai multe victime sunt femei (76%), dar și copii. IGPR a înregistrat 18.835 de agresori bărbați, și 85 de agresori minori, de sex masculin, care au făcut 16.122 de victime, dintre care 538 minore, dar și 466 băieți au fost victime ale agresiunilor din partea adulților, cele mai multe fapte fiind în familie. Anul trecut au fost raportate șin 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor. Cele mai multe victime ale violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției sunt fete minore. Și-au pierdut viața 46 de femei, și 12 copii (6 fete și 6 băieți) în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei, în 73 din cele 84 dintre cazuri de omor înregistrate, agresorul fiind adult de sex masculin. În anul 2016 s-au înregistrat 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie. Numai în prima jumătate a anului 2016 s-au înregistrat aproape 9.000 de victime ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, 79% dintre acestea fiind femei, 45% în mediul urban și 55% au avut loc în mediul rural, 66% dintre cazuri fiind violențe în cuplu.

Mai multă putere polițiștilor

Legea care ar putea schimba situația, în primul rând prin sporirea atribuțiilor polițistului, care va putea emite ordin de protecție pe loc, este așteptată de mai mulți ani, iar modificările au fost cerute de peste 80 de ONG-uri. “S-a înregistrat o creștere a numărului acestor agresiuni care au fost raportate Poliției, ceea ce arată o creștere a fenomenului, dar poate fi și un indiciu de creștere a încrederii victimelor în a se adresa autorităților în asemenea situații. Proiectul de lege care a fost aprobat săptămâna tercută de Guvern este foarte bun și ar putea rezolva această problemă, dar va trebui să-l urmărim până la capăt, ca nu cumva să fie introduse amendamente care să modifice sensul actual al textului de lege”, a explicat, pentru Jurnalul, Andreea Bragă, reprezentantă a Centrului Filia, care oferă consultanță victimelor. Pe lângă această schimbare pe care toată România o așteaptă, mai sunt câteva modificări de făcut și la Codul penal, pentru a se putea elimina situațiile în care cercetarea polițiștilor se oprește după ce părțile se împacă, iar victimele își retrag plângerea. O astfel de propunere de modificare a Codului penal a fost depusă încă de anul trecut de Adriana Săftoiu. Altă problemă care ar trebui să se rezolve din punct de vedere legislativ, pentru a putea scădea numărul victimelor, este încălcarea ordinului de protecție, pentru care pedeapsa este de la o lună la un an sau amendă, deși pentru încălcarea celorlalte hotărâri judecătorești sunt pedepse cu până la doi ani de închisoare.

Polițistul va putea emite ordinul de protecție pe loc, pentru 24 de ore, urmând ca în acest timp să fie analizat cazul de către procuror. Spania și Austria au cele mai bune legi pentru prevenirea agresiunilor în cuplu și cele mai bune metode de protejare și recuperare a victimelor.

Andreea Bragă, reprezentantă a Centrului Filia

Pentru a schimba statisticile care arată că la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută în România, Fundația „Mereu Aproape” lansează o invitație pentru toți românii: Cu pantofii roșii, pe Calea Victoriei, pentru lupta împotriva violenței în familie. Toți cei care vor să scadă numărul victimelor sunt așteptați chiar astăzi, de Sf. Valentin, între orele 10.00-22.00, pe scările Muzeului de Istorie din București, unde vor fi donați pantofi roșii de toate tipurile. „Nu trebuie să fie noi, nu trebuie să fie frumoși. Vor rămâne în “custodia” fundației, pentru viitorul proiect City Art”, explică Alessandra Stoicescu, președintta Fundației „Mereu Aproape”.

 

×
Subiecte în articol: schimbari legislative protecţie femei