x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şcolile vor fi expertizate pentru risc seismic

Şcolile vor fi expertizate pentru risc seismic

de L. Budin    |    08 Oct 2019   •   11:30
Şcolile vor fi expertizate pentru risc seismic
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul pentru promulgarea legii care prevede că, până la 1 ianuarie 2021, conducătorii instituţiilor publice trebuie să dispună începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ. Legea se referă la clădirile construite înainte de 1978, iar expertiza, care se va încheia în iunie 2024, are loc în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în lege. Sunt exceptate de la verificări numai imobilele expertizate după data de 1 ianuarie 2010.

Legea modifică Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, şi stabileşte un calendar naţional pentru expertizarea construcţiilor cu destinaţia de unităţi şi instituţii de învăţământ. Scopul este diagnosticarea stării imobilelor în care se desfăşoară activitatea didactică din România, pentru a se pune la punct un plan de intervenţie asupra acestora şi a se preîntâmpina accidente în caz de seism major.

Expertizele tehnice vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale Primăriei Municipiului Bucureşti, în cazul proprietarilor sau administratorilor, şi de către prefect, în cazul primarului general al municipiului Bucureşti, respectiv al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi în cazul conducătorilor celorlalte instituţii publice, altele decât primăriile, şi care au în administrare şcoli. 

×
Subiecte în articol: şcoli expertiza risc seismic