Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO şi-a încheiat reuniunea de la Manama, Bahrain, cu înscrierea a 19 noi situri de patrimoniu mondial, listă care nu include şi Roşia Montană. Decizia Guvernului de a amâna analizarea dosarului a stârnit controverse deoarece oferă un argument în plus companiei Gabriel Resources în procesul de arbitraj deschis împotriva statului român.
Specialiştii de la Mining Watch România spun că prin declarațiile și acțiunile sale ministrul Ivașcu a oferit părții adverse în litigiu argumente de natură să dea credibilitate și greutate afirmațiilor susținute de companie în fața Tribunalului. Un gest similar l-a făcut și Victor Ponta în 2013, declarând că "dacă nu făceam absolut nimic, urma să plătesc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective ". Afirmația prim-ministrului de la acea vreme este folosită, acum, de compania minieră în proces pentru a invoca promisiunile și asigurările date de către oficiali români că proiectul se va aproba.
"Ponta, Barbu, Kelemen Hunor ne spuneau că vom salva patrimoniul dinamitându-l. Băsescu propunea să tratăm poluarea prin crearea unui iaz cu cianuri. Azi, Ivașcu ne ”apară” în arbitrajul internațional punând pe tavă încă un argument în plus părții adverse, sacrificând patrimoniul milenar pe care ar fi trebuit să-l protejeze” a declarat Roxana Pencea din partea Mining Watch.
Interesant este faptul că motivaţia lui Ivaşcu este demontată şi de expertul în drept, dl. dr. Marcos A. Orellana, profesor asociat al Universității de Drept George Washington din SUA: "Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului Român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului Român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României".
Ivașcu susține că oricum Roșia Montană este protejată de legislația națională. "Guvernul României, după ce am avut și întâlnirea la CSAT, a hotărât că cel mai important pentru noi este amânarea, care înseamnă că trei ani de zile, până când procesul se va finaliza, nu se întâmplă absolut nimic.
4,4 miliarde de dolari cere Gabriel Resources pentru proiectul Roşia Montană, judecat în secret de de Tribunalul ICSID din Washington.