x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sezonul „fast and furious”, pentru Omicron 

Sezonul „fast and furious”, pentru Omicron 

de Monica Cosac    |    14 Dec 2021   •   07:35
Sezonul „fast and furious”, pentru Omicron 

Tulpina Omicron se răspândeşte mai rapid decât Delta, iar vaccinurile sunt mai puţin eficiente, însă provoacă simptome mai puțin severe, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază, totuşi, că datele ştiinţifice legate de noua variantă sud-africană sunt în continuare extrem de fragmentate. Specialiști în epidemiologie explică de ce noile date despre această variantă ar trebui să ne îngrijoreze. 

Într-o şedinţă tehnică, ce a avut loc duminică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat primele concluzii cu privire la varianta Omicron: pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial, informează AFP. Din păcate, acea răspândire mai rapidă a Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în țări în care această variantă este dominantă, cum este și Marea Britanie.

Prin urmare, specialiștii OMS estimează că este probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară. Deoarece datele sunt, încă, insuficiente, experţii de la OMS nu ştiu, deocamdată, dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron „evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”. De asemenea, mai spune OMS, datele ştiinţifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deşi, momentan, simptomele par să fie „uşoare şi moderate” atât în Africa, unde această tulpină a fost detectată pentru prima dată, cât şi în Europa.

Și în privința vaccinurilor anti-COVID specialiștii OMS spun că sunt puţine date disponibile, însă primele studii şi profilul genetic al variantei Omicron îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască „o scădere a eficienţei” în privinţa protecţiei oferite împotriva „infectării şi transmiterii” virusului.

 

Protecție de 75%, dar abia după doza 3

 

Companiile Pfizer şi BioNTech au dat asigurări, la sfârşitul săptămânii trecute, că vaccinul lor este „în continuare eficient” după trei doze împotriva variantei Omicron. Însă datele acumulate în ultima săptămână, din studii realizate în țările cu o creștere exponențială a cazurilor de infectări cu Omicron (Africa de Sud, Suedia, Germania), arată că eficacitatea vaccinurilor COVID-19 este afectată serios de noua tulpină. Conform datelor din Marea Britanie, numărul de cazuri cu noua variantă se dublează la două zile și, până la mijlocul lunii decembrie, ar putea reprezenta mai mult de jumătate din cazurile din această țară. 

Deja, autorităţile din Marea Britanie au anunţat, ieri, că Omicron se răspândeşte cu „o rată fenomenală”, ajungând să reprezinte 40% din totalul infectărilor din Londra. 

Dovezile științifice sugerează că protecția oferită de două doze este substanțial redusă față de formele ușoare de COVID-19. Iar primele date din viața reală, publicate de Agenția pentru Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) după analizarea a 581 de cazuri de infecții cu Omicron, arată că administrarea celei de-a treia doză de vaccin determină o protecție cuprinsă între 70% și 75% contra formelor simptomatice de COVID-19. 

Epidemiologul Eric Feigl-Ding, de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani, scrie pe Twitter că la cei care sunt vaccinați cu două doze de Pfizer, protecția față de Omicron este bună (până la 88%) doar în primele două luni după doza a doua, după care eficacitatea vaccinului scade rapid. Practic, între săptămânile 15 și 24, doar 31%-36% dintre oameni mai sunt protejați de o infecție simptomatică cu Omicron (vezi foto). Acesta consideră că foarte mulți oameni se află acum într-o fază de negare a periculozității aceste tulpini, deoarece toată lumea e obosită după doi ani de pandemie, dar că explozia de infectări ar putea copleși sistemele de sănătate, chiar dacă simptomele par a fi mai ușoare decât la variantele anterioare.  

 

AstraZeneca - protecție aproape zero 

 

Și dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că datele din Marea Britanie, referitoare la protecția oferită de actualele vaccinuri față de infecția simptomatică cu varianta Omicron, arată îngrijorător. 

„De ce trebuie să ne îngrijoreze Omicron? Eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze de vaccin bazat pe ARNm. Eficacitate de aproximativ 75% pentru cei vaccinați cu trei doze de vaccin bazat pe ARNm (față de peste 90% față de Delta). Dar nu știm momentan pentru cât timp se menține. Aproape zero protecția dată de vaccinul AstraZeneca. Trecerea prin boală nu protejează față de reinfectarea cu Omicron. Este de așteptat ca protecția oferită de vaccinuri fața de apariția formelor grave de boală cu varianta Omicron să fie mai mare, vom afla acest lucru în câteva săptămâni”, face dr. Geantă o trecere în revistă a principalelor concluzii oferite de studiile preliminare.

Potrivit acestuia, „este prea devreme să ne gândim la versiuni 2.0 ale vaccinurilor”, deoarece acestea ar putea fi disponibile, urmând traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme în trimestrul al doilea din 2022.

Până la apariția noilor vaccinuri, doza booster rămâne cea mai bună decizie, sunt de părere specialiștii. Dr. Geantă consideră însă că oamenii nu se vor vaccina cu 3 doze atâta vreme cât nu au făcut-o cu două doze, prin urmare „trebuie să schimbăm narativul vaccinării și să trecem către obiectivul de a colabora cu toții pentru controlul pandemiei”. „Populația, până acum, nu a fost un partener, ci a fost privită ca un executant al indicațiilor autorităților”, mai spune dr. Geantă, pe Facebook.  

 

 

 „Acum, cu toate aceste date pe masă, trebuie să lucrăm împreună la noi scenarii și modalități de intervenție pe termen scurt, mediu și lung, adaptate unei realități care s-a schimbat fundamental, de câteva ori, iată, în numai un an de zile. Virusul este cu cel puțin o mutație înaintea noastră, ca umanitate și societate globală”, spune dr. Marius Geantă. 

 


Marea Britanie a înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu varianta Omicron. „Din nefericire, Omicron produce spitalizări şi din nefericire avem confirmarea că cel puţin un pacient a murit din cauza variantei Omicron. Deci cred că ideea că aceasta este cumva o variantă mai blândă a virusului este un lucru pe care trebuie să-l excludem şi să recunoaştem ritmul rapid prin care se răspândeşte în rândul populaţiei”, a declarat, ieri, premierul britanic Boris Johnson. 

 

 

63 de ţări au detectat, până acum, varianta Omicron, potrivit reprezentanților OMS

×