x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Doliu în medicina românească! Silvia Coman, medicul dedicat bolnavilor de cancer, a pierdut lupta cu această boală

Doliu în medicina românească! Silvia Coman, medicul dedicat bolnavilor de cancer, a pierdut lupta cu această boală

de Redacția Jurnalul    |    08 Iul 2024   •   12:45
Doliu în medicina românească! Silvia Coman, medicul dedicat bolnavilor de cancer, a pierdut lupta cu această boală

Silvia Coman, medic renumit și activist dedicat în sprijinul bolnavilor de cancer, a decedat după o luptă îndelungată cu maladia care a revenit pentru a treia oară. Silvia Coman a fost un exemplu de dăruire și civism, îmbinând rolurile de mamă, medic și navigator de pacienți cu activitatea de voluntariat pentru asociațiile de sprijin oncologic.

Pe pagina de Facebook a Asociației Magic, a fost publicat un omagiu emoționant: „Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger – o frumusețe strălucitoare, și fizică, și sufletească – luptătoare curajoasă și iubitoare, dedicată 1000% celor care, aflați în fața unor diagnostice crunte, căutau îndrumare. Ghid pentru părinții copiilor grav bolnavi, prin hățișul sistemului medical și administrativ, adesea le făcea și educație medicală și le era și psiholog, deopotrivă.”

Diagnosticul de melanom malign în stadiul IIIA a fost pus Silviei în 2016, iar în 2019 boala a progresat cu metastaze pulmonare. În mai 2022, melanomul a recidivat cu metastaze cerebrale și extracerebrale, impunând o operație pe creier, radioterapie stereotactică și tratament cu ipilimumab și nivolumab, în ciuda efectelor adverse severe.

Dr. Silvia Coman a fost cunoscută nu doar pentru devotamentul său profesional, ci și pentru simțul civic remarcabil. În 2016, la scurt timp după diagnostic și o intervenție chirurgicală, a mers la vot cu un tub de dren, arătând un angajament extraordinar față de comunitate.

„Omul care, dacă de la capătul lumii cineva îi cerea ajutorul, ajungea cumva la el și lupta să găsească soluții. Omul care, chiar și atunci când ea era cea vulnerabilă, tot tu îți luai puterea de la ea,” a continuat mesajul Asociației Magic. „Silvia a fost și va rămâne până la sfârșitul fiecăruia dintre noi, în sufletul și memoria tuturor celor care am cunoscut-o, un exemplu de putere și dăruire. Să ai un astfel de om prin preajmă este o lecție de viață trăită cu frumusețe și sens. Astăzi, însă, doar plângem. Drum lin, zână bună.”

Comunitatea medicală și toți cei care au cunoscut-o pe Silvia Coman rămân profund îndurerați de pierderea unui om extraordinar, care a fost un far de speranță și alinare pentru mulți pacienți oncologici.

×
Subiecte în articol: Silvia Coman cancer a murit