Educația, Sănătatea, Transporturile și penitenciarele sunt domeniile care ar putea genera un blocaj total al României, chiar de săptămâna viitoare. Patronatele și sindicatele din aceste sectoare de activitate așteaptă soluții concrete de la Guvern, prin ordonanțe de urgență, până vineri. Dacă aceste ordonanțe nu vor exista, de luni ar putea începe greve spontane în școli, iar joi se vor bloca drumurile publice.
Mult așteptata Ordonanță 20/2016 privind salarizarea bugetarilor s-a votat cu totul altfel decât și-ar fi dorit angajații din Educație și Sănătate. Deși premierul Dacian Cioloș a anunțat inițial că niciun salariu nu va scădea, în urma aplicării acestui act normativ, normele de aplicare conduc la scăderi ale veniturilor angajaților din Educație. Sindicatele din Învățământ spun că nu se poate declanșa greva, pentru că nu sunt îndeplinite procedurile legale deocamdată, însă deja sunt foarte mulți reprezentanți ai unor școli care vor înceta activitatea, pentru că nu vor să accepte scăderea veniturilor. Cei mai afectați sunt directorii și contabilii, care pierd până la 800 de lei din indemnizația de conducere, în unele cazuri. Și în rest, creșterile anunțate sunt de cele mai multe ori derizorii, de până la 10 lei. „Sunt acțiuni anunțate de angajați care refuză să înainteze statele de plată. Avem semnale clare din Vrancea, Brăila și Buzău. Problemele se pot rezolva, printr-o altă hotărâre de Guvern, săptămâna aceasta. Noi avem foarte multe școli cu mai puțin de 30 de clase, dar cu un număr foarte mare de elevi, pentru că s-au suprapopulat clasele. Sunt școli primare care nu au fost prinse în proiect. Ministerul Justiției a venit cu o serie de amendamente, cu o zi înainte de a se vota Ordonanța. Noi am definit vechimea foarte clar, iar Ministerul Justiției a eliminat-o, astfel încât se vor face greșeli grave la calculul salariilor”, spune Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Tensiuni între sindicate
Nemulțumiți sunt și angajații din sistemul sanitar, unde aplicarea noii ordonanțe creează probleme similare, în primul rând pentru că face diferențe foarte mari între angajați, în funcție de studiile absolvite, în loc să egalizeze salariile în funcție de posturile ocupate, așa cum s-a promis inițial. Pe de altă parte, sindicaliștii din celelalte domenii îi acuză pe cei afectați de Ordonanța 20 că nu au colaborat la generarea unui proiect unitar și astfel s-a ajuns la aberațiile acuzate tot de ei astăzi. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), spune că sindicaliștii din Educație și Sănătate au preferat să-și negocieze separat creșterile salariale, dar nu au avut specialiști care să facă niște calcule corecte. După ce i-au dat afară de la negocieri pe colegii lor de la celelalte sindicate, reprezentanții angajaților din Sănătate și Educație nu au mai avut susținere, atunci când au constatat că Ordonanța 20 va fi votată în defavoarea lor. „Îmi pare rău că am avut dreptate, dar eu am anticipat de la început situația aceasta. Noi le-am atras atenția celor de la Educație, care au vrut să facă întâlnirile cu ministerele doar cu reprezentanții lor. Acum ar trebui să-și asume situația atât cei din Educație, cât și cei de la Sănătate, pentru că ei culeg roadele superficialității lor. Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, n-a crezut, inițial, că nu există baze de date naționale cu salariile în plată din sectorul bugetar, însă și-a dat seama că avem dreptate. Acum, în sfârșit, se vor înregistra toate veniturile în REVISAL și astfel s-a ajuns la o situație de normalitate”, spune liderul BNS.
Proteste în toate domeniile
De săptămâna trecută, și angajații din penitenciare au început să refuze să facă ore suplimentare, pentru că au rămas singurii pentru care nu se acordă solda de merit, din tot sistemul de apărare. „Problema este legată în primul rând de refuzul punerii în aplicare a prevederilor din Ordonanța 20, pentru plata salariului de merit. Am putut fi toleranți până la un punct, dar nu mai putem. Avem posibilitatea să refuzăm depășirea a 180 de ore suplimentare pe an, conform Codului Muncii. Compensarea este exclusiv cu timp liber, nu poate fi plătită cu spor. Nu s-a cerut niciodată acordul angajaților pentru efectuarea orelor suplimentare. Am constatat că mulți au depășit 400 de ore suplimentare și avem cel puțin un angajat care depășește 800 de ore în doar șapte luni, anul acesta”, explică Ștefan Teoroc, liderul sindicatului angajaților din penitenciare.
Drumurile vor fi blocate
Transportatorii se pregătesc să blocheze drumurile din toată țara, pe 15 septembrie, pentru a cere stoparea creșterii costurilor poliței obligatorii de asigurare RCA, pe care o consideră nejustificată și în defavoarea românilor. „Guvernul poate stopa o nouă dramă națională RCA, dacă dă o ordonanță de urgență în următoarele zile, până la data pe care am anunțat-o pentru protest. Am semnalat o discriminare majoră, chiar și de 80% între prețurile ofertate de către asigurători pentru flotele mari, în comparație cu transportatorii care dețin unul sau câteva camioane. Cu cât devin mai transparente cifrele raportate de ASF, cu atât mai mult constatăm hoția din piața de asigurări, patronată de Mișu Negrițoiu. Ne punem întrebarea dacă această hoție nu este cumva aplicată și altor categorii de plătitori ai polițelor RCA, cum ar fi tinerii, care plătesc de doi ani de zile polițe RCA semnificativ majorate”, explică Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, COTAR. Patronatele din transporturi vor continua acțiunile de mobilizare si organizare pentru mitingul de protest care va avea loc joia viitoare, în toată țara.