Numărul victimelor traficului de persoane din România s-a înjumătăţit, în ultimul deceniu, însă ţara noastră rămâne, în continuare, în fruntea ţărilor UE la numărul de cazuri, indică datele oficiale. Victimele traficului de persoane sunt în principal femei traficate pentru a practica prostituţia. De cele mai multe ori, recrutatorul este un apropiat sau chiar un membru al familiei. Anul acesta, numărul copiilor traficaţi l-a depăşit pe cel al adulţilor.
Numărul copiilor care sunt victime ale traficului de persoane, în România, l-a depăşit pe cel al adulţilor, potrivit datelor culese în primele şase luni ale acestui an de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în contextul în care, potrivit datelor de anul trecut, peste două treimi dintre victimele care sunt traficate în ţara noastră sfârşesc prin a practica prostituţia. Datele au fost furnizate, ieri, de ANITP de Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Statisticile oficiale arată că, în ultimii 10 ani, numărul victimelor s-a înjumătăţit în ţara noastră de la 1780 de cazuri în 2007 la 756 în 2016. Cu toate acestea, România ocupă locul trei în UE la numărul de victime ale traficului, după Olanda şi Marea Britanie.
Profilul victimelor
Datele ANITP arată că 77,5% dintre victimele identificate sunt femei, în timp ce 77% din totalul victimelor au fost traficate în scopul exploatării sexuale. De altfel, se remarcă o creştere a cazurilor de exploatare sexuală pe măsură ce traficarea persoanelor pentru cerşetorie sau exploatare la muncă este în scădere. În 2016, 312 dintre femeile care au fost victime ale traficului de persoane erau minore. Cele mai multe dintre ele abandonaseră şcoala înainte de terminarea clasei a opta - 371 dintre ele, în timp ce 97 dintre ele nu absolviseră nici măcar patru clase. 71 dintre victime nu merseseră deloc la şcoală, în timp ce 14 aveau studii superioare. Din totalul minorilor traficaţi, 47% proveneau din familii cu un singur părinte sau din instituţii de plasament, în timp ce 53% proveneau din familii cu doi părinţi. Judeţele cu cele mai multe victime traficate sunt Dolj, Galaţi şi Bacău, în timp ce Bistriţa-Năsăud, Alba şi Harghita au cele mai puţine cazuri.
Relaţia cu recrutatorul
Din analiza cazurilor cunoscute de autorităţi reiese că persoana care recrutează victimele traficului de persoane este, deseori, una apropiată de victimă. Astfel, în 2016, recrutatorul a fost în 374 de cazuri un apropiat sau un prieten al victimei, faţă de 200 de cazuri în care recrutatorul a fost un necunoscut. În 81 de cazuri recrutatorul a fost soţul, iar în 12 cazuri unul dintre părinţi. Din totalul persoanelor traficate care au intrat în atenţia autorităţilor, 181 ştiau că vor urma să practice prostituţia, în timp ce restul au fost atrase sub alte pretexte: 231 au fost traficate sub pretextul că vor obţine o slujbă în străinătate sau în alt oraş din ţară, 24 au fost traficate sub pretextul că se vor căsători de convenienţă cu o persoană bogată, 31 dintre victime au crezut că vor întreprinde doar o călătorie, în timp ce 13 au fost pur şi simplu răpite.
Regândire a strategiilor
Nicolae Maximilian, directorul ANITP, spune că agenţia trebuie să-şi regândească strategia, dat fiind că se remarcă faptul că vârsta persoanelor traficate este în continuă scădere. În primele şase luni din 2017, din cele 379 de victime identificate, 201 aveau sub 18 ani. "Pentru prima dată din datele pe care le avem la dispoziţie în primele şase luni ale acestui an, numărul victimelor minori l-a depăşit pe cel al victimelor adulte. Nu cu mult, dar l-a depăşit, să vedem până la sfârşitul anului. Această tendinţă de creştere am observat-o în ultima perioadă, ceea ce cu siguranţă va trebui să determine o regândire a strategiilor de acţiune şi a concentrării eforturilor noastre", a spus Nicolae Maximilian, adăugând că programele de informare şi prevenire vor fi amplificate în şcoli şi licee.
Reprezentanţii ANITP spun că un număr exact al persoanelor traficate este greu de determinat, dat fiind că nu toate cazurile ajung în atenţia autorităţilor, însă fenomenul pare a fi în uşoară scădere.
"Au fost date îndrumări cu privire la reorientarea activităţilor către minori şi mai ales către cei care se află în situaţii de vulnerabilitate, inclusiv în centre de plasament", Nicolae Maximilian, director ANITP
Italia şi Germania sunt principalele state străine de destinaţie pentru victimele traficului de persoane din România, arată datele oficiale