x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Statistică îngrijorătoare - Numărul celor seropozitivi a crescut cu 57%, în judeţul Cluj

Statistică îngrijorătoare - Numărul celor seropozitivi a crescut cu 57%, în judeţul Cluj

29 Iun 2016   •   14:42
Statistică îngrijorătoare - Numărul celor seropozitivi a crescut cu 57%, în judeţul Cluj
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Numărul persoanelor seropozitive este în judeţul Cluj mai mare de la un an la altul, un studiu realizat pentru perioada 2011-2015 arătând o creştere de 57%, au anunţat miercuri reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Conform acestora, numărul total de persoane seropozitive depistate până în prezent situează Clujul, ca şi centru regional, pe penultimul loc la nivelul ţării, înaintea Braşovului. În aceste condiţii, în regiune nu s-au constituit asociaţii ale pacienţilor bolnavi de HIV/SIDA, reprezentaţii UNOPA organizând o acţiune de informare a acestora.

"Nu sunt constituite asociaţii ale pacienţilor şi este important ca ei să primească informaţii. În Cluj nu există asemenea asociaţii şi este misiunea noastră să sprijinim mişcările pacienţilor, pentru ca vocea lor să se poată face auzită, deoarece ei ştiu cel mai bine care sunt problemele cu care se confruntă", a declarat miercuri directorul executiv al UNPOA, Iulian Petre, la o întâlnire organizată la Cluj cu reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul prevenirii acestei infecţii.

Potrivit datelor oferite de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, la sfârşitul anului 2015, în judeţ erau 255 de persoane diagnosticate cu HIV, la care se adaugă 46 depistate anul acesta. În anul 2011, erau diagnosticate 146 de persoane.

"Se vede clar în ultimii ani că tendinţa la nivel naţional este una de creştere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare şi de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susţinerea unor astfel de programe. Din păcate, judeţul Cluj se înscrie şi el în tendinţa aceasta, vedem o creştere mare a numărului de pacienţi diagnosticaţi în ultimii ani. Educaţia pentru sănătate, la toate vârstele, este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare şi tratament prietenoase şi adaptate nevoilor pacienţilor sunt căi pentru a stopa această tendinţă", a menţionat Petre.

Reprezentanţii instituţiilor clujene are au participat la întâlnire au subliniat importanţa informării şi educării în sănătate, chiar şi de la vârste foarte mici, ca soluţie de prevenire a îmbolnăvirii.

Reprezentantul IŞJ Cluj a explicat că din 2006 există, în programa şcolară ca opţional "Educaţia pentru sănătate", însă şcolile au tendinţa, la presiunea copiilor şi a părinţilor, să acorde o importanţă din ce în ce mai mică acesteia, pentru a se concentra pe materiile la care elevii susţin examene.

Potrivit evidenţelor Compartimentului de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA în România - INBI "Matei Balş", la data de 31 decembrie 2015 în ţară erau în viaţă 13.766 de persoane infectate cu acest virus. Dintre acestea, mai mult de jumătate, respectiv 7.403, sunt în Bucureşti.

Întâlnirea organizată de UNOPA face parte din proiectul "Prin ochii mei", cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. AGERPRES

×