Statul român vrea să restituie integral donaţiile făcute pentru „Cuminţenia Pământului” până pe 31 decembrie 2018, iar proiectul de hotărâre semnat de prim-ministrul Viorica Dăncilă se află în dezbatere publică până pe 10 martie. Iniţial, cei peste 1,2 milioane de euro, strânşi de la 100.000 de donatori trebuiau returnaţi până pe 31 decembrie 2017.
Sumele de bani colectate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria Tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, se arată în proiectul Ministerului Culturii.
Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la Trezoreria Statului şi/ sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit. Cele în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de MCIN la instituţiile de credit.
Sumele colectate în numerar vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice care şi-au exprimat această opţiune în mod expres. Dacă MCIN nu deţine suficiente informaţii pentru identificarea anumitor donatori, instituţia va comunica public pe pagina proprie de internet şi prin mass-media necesitatea transmiterii informaţiilor necesare în vederea restituirii sumelor donate. Donatorii neidentificaţi vor depune la MCIN la adresele, inclusiv prin poşta electronică, comunicate public pe site-ul propriu, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, până la data de 30 septembrie 2018. Pentru donaţiile făcute prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 euro către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/ bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepay. Sumele donate pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donaţiei, până la 31 decembrie 2018, se fac venituri la bugetul de stat.