Tribunalul Bucureşti, pe rolul căruia se află dosarul Colectiv, a respins cererea de introducere a statului român ca parte responsabilă civilmente în acest proces, decizie similară cu cea luată în urmă cu un an de Judecătoria sectorului 4. Aceasta înseamnă că instituțiile statului nu vor participa la plata despăgubirilor acordate victimelor, în situaţia în care instanța va decide că se impun astfel de despăgubiri.
„Nimic surprinzător, de fapt ce garantează statul român? Viața? Nu. Sănătatea? Nu. Educația? Nu. Justiție? Nu. Pentru ce plătim taxe și impozite? Pentru ce avem o constituție care ne garantează sănătatea, viața, siguranța, libertatea? După Colectiv, nimeni nu a schimbat nimic, singura lege dată mută responsabilitatea unui eventual dezastru, la noi, consumatorii. Este vina noastră că circulăm pe stradă, este vină noastră că mergem la spectacole, este vina noastră că ieșim la o bere. Plătiți-va taxele și impozitele, statul veghează.”, a reacționat, pe Facebook, Eugen Iancu, președintelui Asociației Colectiv GTG 3010.
În martie 2017, mai mulţi avocaţi care reprezintă victimele incendiului de la clubul Colectiv au solicitat introducerea ca părţi responsabile civilmente a Ministerului Sănătăţii şi statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanţa le va stabili la finalul procesului, bunurile inculpaţilor nefiind suficiente pentru a acoperi daunele. „Doar statul poate să ofere cuantumul pecuniar, pentru a asigura părţile vătămate că li se va face dreptate”, spunea unul dintre avocaţi, anul trecut.